Dogfight F-16 vs. Su-35 pe cerul Ucrainei prinde contur. Cine pleacă cu un mare avantaj într-o posibilă confruntare aeriană

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16 vs. Su-35. Photo credit: The wall Street Journal
F-16 vs. Su-35. Photo credit: The wall Street Journal

Un pas uriaș în ceea ce privește livrarea de avioane de luptă occidentale pentru Ucraina s-a făcut după ce SUA au decis să susțină oficial decizia statelor aliate de a pregăti piloți ucraineni. Procesul se desfășoară pe „repede înainte”.

Decizia deschide practic ușa livrărilor de avioane occidentale către Ucraina. Până în prezent nu există o informație oficială cu privire la ce avioane va primi Ucraina, dar „toate drumurile” duc la F-16 Fighting Falcon, aeronava de producție americană de generația a IV.

F-16 pare cea mai bună soluție în contextul în care există un număr mare de state care operează cel mai popular și performant avion de generația a IV-a din lume.

State precum Danemarca sau Olanda ar putea fi primele care vor livra F-16 Ucrainei.

Pregătirea piloților ucraineni e astfel o prioritate pentru aliați, însă o importanță cel puțin de mare o vor avea și tehnicienii de la sol.

De partea cealaltă Federația Rusă, exceptând cele 10 avioane de generația a V-a Su-57, se bazează pe Su-35, avioane de generația 4++, utilizate intens și în războiul împotriva Ucrainei. Su-35 e printre cele mai capabile avioane dezvoltate de ruși și e totodată cel mai promovat produs al industriei aeronautice ruse, inclusiv pe piața externă.

 

F-16 vs. Su-35. Radarul și armamentul vor fi decisive pentru tranșarea confruntării aeriene de la distanță

 

2. Avioane de... (f-16-sua_41433700.png)

Avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Agenția ucraineană de presă Unian a dedicat un material în care analizează o posibilă viitoare confruntare pe cerul Ucrainei între F-16 Fighting Falcon de producție americană și Su-35 rusești.

Expertul militar Oleksandr Kovalenko explică faptul că F-16 sunt mai avansate din punct de vedere tehnologic decât avioanele Suhoi ruse, conceptul occidental de angajare în luptă fiind un avantaj.

„Avioanele de luptă occidentale sunt mai performante decât cele rusești la mulți parametri precum radare, armament, rachete, etc. În realitate discuția nu trebuie purtată despre avionul de luptă în sine ci despre conceptul occidental de a dezvolta aceste platforme. Acest concept occidental e de a domina inamicul din punct de vedere al preciziei și distanței, Adică lovirea inamicului fără a fi detectat și fără a-i da posibilitatea să răspundă”, a explicat Kovalenco.

 

Su-35 e favorit într-o confruntare directă de tip dog fight cu F-16, dar șansele unui asemenea scenariu sunt mici

 

3. Avioane ru... (su-35-2_31848100.jpg)

Avioane rusești de tip Su-35

Totodată, fostul locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul (r.) Igor Romanenko, intervievat de Unian, a precizat că într-o confruntare directă de tip dog fight Su-35 ar pleca cu un avantaj important, dar e sceptic că se va ajunge la un asemenea scenariu întrucât confruntarea poate fi tranșată de F-16 înainte ca Su-35 să poată angaja aeronava americană.

„Su-35 e cel mai bun avion de luptă pe care Rusia îl are în prezent”, spune Romanenko care adaugă că de fapt Su-35 e o versiune profund modernizată a Su-27.

Potrivit fostului înalt oficial militar ucrainean marele avantaj al F-16 e sistemul radar avansat și armamentul datorită cărora poate identifica aeronave rusești la o distanță mai mare decât rușii pot „vedea”.

„Într-o confruntare la distanțe medii și lungi de 80 kilometri și 100-150 kilometri, aeronavele americane sunt superioare. Dar în lupta directă de tip dog fight manevrabilitatea și rapiditatea Su-35 fac ca acesta să plece cu prima șansă. Dar în condițiile luptei moderne un asemenea scenariu de angajare directă e puțin probabil. Totul se va decide la distanțe medii și lungi”, a conchis generalul (r.) ucrainean Romanenko. 

Desigur analiza prezentată de ucraineni are caracter general. Nu știm încă ce versiuni ale F-16 Fighting Falcon va primi Ucraina și, foarte important, decisiv va fi armamentul care va fi integrat pe avioanele de luptă.

Nu în ultimul rând pregătirea și experiența piloților vor juca un rol determinant în viitoarele confruntări cu aeronavele ocupantului rus.

CITEȘTE ȘI: Rusia e superioară la un capitol: Cu un radio nesecurizat ești mort în 4 minute; Contraofensiva Ucrainei, precum debarcarea din 1944” (gen. Hodges)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel