Un ”fost” agent GRU vrea să devină raportor al Consiliului Europei pentru Kosovo

Eduard Pascu |
Data publicării:
Alexei Kondratiev
Alexei Kondratiev

Joi, Comitetul pentru afaceri politice și democrație al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) alege un „raportor pentru Kosovo”, relatează tabloidul german Bild. Oficial, sarcina raportorului este de a informa Consiliului Europei despre dezvoltarea democrației și, mai ales, despre conflictul cu Serbia. Oficialul ales va deveni de fapt ambasadorul Consiliului Europei din Kosovo și va primi, printre altele, acces larg la informații confidențiale, transmite paginaderusia.

Candidații pentru această funcție sunt deputatul Bundestagului Peter Meyer (CDU), care lucrează de câțiva ani în problema Kosovo și Serbia, un reprezentant al Olandei, precum și rusul Alexei Kondratiev, devenit membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din iunie 2019.

Problema cu ultimul candidat o reprezintă activitatea sa anterioară, susține publicația germană.

„Până în 2010, Kondratiev a fost ofițer al serviciului special militar GRU, iar din 1999 până în 2001 a fost în Kosovo ca parte a contingentului militar rusesc. Nu și-a ascuns niciodată poziția anti-kosovară și pro-sârbă”, indică autorul articolului.

„Chiar recent, în martie, el a declarat: Kosovo, a cărui independență a fost recunoscută de 114 state (dar nu și de Rusia!) este, în esență, ”inima Serbiei”. El a spus despre kosovari că sunt ”separatiști albanezi” și că punctul de plecare al conflictului a fost reprezentat de ”acțiunile kosovarilor din 1999, nu epurarea etnică pe care armata sârbă a încercat să o realizeze și care în ultimul moment a fost împiedicată de NATO.

 

Rănit în lupta pentru o femeie, evacuat în Rusia

 

Publicația amintește și incidentul în care a fost implicat Kondratiev în timpul șederii sale în Kosovo în 2001. În stare de ebreitate, ofițerul GRU ar fi participat la o bătaie în care s-a făcut uz de arme, mai multe persoane fiind rănite. Motivul bătăii, potrivit canalului kosovar RTK, ar fi comportamentul comandantului GRU față de o femeie. Rănit în urma bătaii, Kondratiev a fost evacuat în Rusia la scurt timp după incident.

Una dintre sursele din interior a spus într-un interviu acordat Bild că alegerea lui Kondratiev ca raportor al Consiliului Europei pentru Kosovo înseamnă „să fie lăsată capra în grădina cu zarzavaturi”. ”Rusul nu este interesat de integrarea europeană a Kosovo, el va căuta să realizeze interesele Serbiei și ale Rusiei în regiune”.

„O altă sursă a declarat că numirea lui Kondratiev va pune Consiliul Europei într-o poziție delicată, deoarece ar pune în pericol pozitia obiectivă a instituției”.

„Potrivit publicației, Kondratiev ar putea câștiga alegerile, avand suportul deputaților italieni și greci – nu se știe prin ce mod a obținut Rusia sprijinul lor. Cu toate acestea, alte surse consideră că este imposibil ca rusul să fie ales raportor.

Reprezentanții Germaniei în APCE au indicat într-un interviu acordat publicației că nu vor susține candidatura lui Alexei Kondratiev.

Vezi și: SUA, îngrijorate de posibila achiziţionare de către Serbia a unor sisteme militare ruse

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel