Un director Roscosmos a fugit în Occident. Scandal în Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Imagini surprinse de la lansarea unei rachete, sursă foto: Roscosmos
Imagini surprinse de la lansarea unei rachete, sursă foto: Roscosmos

Un scandal fără precedent zdruncină zilele acestea Institutul de cercetări în domeniul echipamentelor spaţiale din cadrul Roscosmos (Agenţia Federală Spaţială rusă) - structură specializată în dezvoltarea şi producţia echipamentelor radio şi electronice - după ce directorul acestuia, Iuri Iaskin, nu s-a mai întors dintr-o deplasare de serviciu în Europa, de unde şi-a trimis demisia din proprie iniţiativă.

Potrivit ziarului Kommersant, rămânerea sa în Occident ar fi coincis cu începutul unui audit financiar intern al Roscosmos, iar după rămânerea în străinătate a directorului institutului menţionat, în echipa care efectuează inspecţia au fost incluşi şi angajaţi FSB (Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB).

Roscosmos a confirmat că directorul general Iuri Iaskin a demisionat din funcţie la 17 aprilie, dar fără să ofere detalii.

Institutul amintit reprezintă una dintre întreprinderile-cheie ale industriei de profil din Rusia, specializat în dezvoltarea echipamentelor spaţiale destinate să determine cu exactitate dispunerea unor obiective militare folosindu-se de sistemele de sateliţi GLONASS/GPS.

Conform unor informaţii, Iaskin s-ar afla în prezent în Grecia.

 

Fuga directorului de la Roscosmos amintește de dezertările din perioada sovietică

 

Fuga acestuia din Rusia, amintind de dezertările din perioada sovietică, a intervenit pe fondul auditului intern început în cadrul Institutului de cercetări la decizia directorului general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, pentru verificarea modului în care au fost cheltuite resurse bugetare, după ce în luna februarie la nivelul întregii Agenţii au fost declanşate 14 anchete pentru delapidare de fonduri publice şi furturi de mari dimensiuni, scrie Kommersant.

În aprilie a.c., procurorul general Iuri Ceaika declarase că la întreprinderile subordonate Roscosmos şi Rostec - holding de înalte tehnologii - au fost deturnate peste 1,6 miliarde de ruble alocate pentru modernizarea bazei de producţie şi crearea de noi modele de arme avansate.

'Probabil că se temea că auditul va scoate la iveală fapte de deturnare şi furturi din fonduri bugetare, de aceea a preferat să părăsească ţara', a declarat sub rezerva anonimatului un responsabil al institutului menţionat. Cu toate acestea, nu se ştie cu exactitate ce l-a determinat pe responsabilul rus să rămână în Occident.

Presa rusă notează că responsabilii de nivelul lui Iuri Iaskin obţin cu greu permisiunea de a se deplasa în Occident, chiar şi în scopuri de serviciu, întrucât instituţia la care activa este încadrată în categoria obiectivelor strategice, iar el personal era considerat deţinător de secrete de stat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel