Avioane NATO Eurofighter Typhoon au interceptat un avion de realimentare al F. Ruse, care se apropia de spațiul aerian eston

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, foto: Royal Air Force
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, foto: Royal Air Force

La doar câteva ore după prăbușirea de marți a unei drone americane MQ-9 în urma unei coliziuni cu Sukhoi 27 al Rusiei, un alt incident a avut loc deasupra Mării Baltice. Avioanele de luptă britanice și germane au decolat spre aeronava rusă care s-a apropiat de spațiul aerian eston și nu a respectat indicațiile controlorilor traficului aerian din zonă.

Potrivit informațiilor de la British Royal Air Force, aeronavele Eurofighter Typhoon ale forțelor aeriene germane și britanice au fost ridicate de la sol, în regim de urgență.

Misiunea avioanelor de luptă ale Alianței Nord-Atlantice a avut loc pe 14 martie,  la scurt timp după un incident mult mai grav, în care drona americană MQ-9 a fost acroșată de unul dintre cele două avioane de luptă rusești Sukhoi Su-27. Coliziunea a avut loc marți dimineață peste Marea Neagră, lângă Peninsula Crimeea. Americanii susțin că piloții ruși au aruncat combustibil pe drona lor, avariandu-i elicea și făcând-o să se prăbușească. Rușii neagă.

Aeronava suspectă, care nu a răspuns la apelurile de la controlul aerian eston, a fost identificată ca fiind o aeronavă rusească de realimentare de tip Ilyushin Il-78  (cod NATO: Midas).

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de British Royal Air Force, aeronava de realimentare se afla în drum de la Sankt Petersburg către enclava rusă Kaliningrad și nu a încălcat spațiul aerian al Estoniei.

Aeronavele Eurofighter Typhoon ale NATO care au însoțit Il-78,  au fost trimise, ulterior, să însoțească un alt aparat  de zbor, de tip Antonov An-148, care s-a apropiat de spațiul aerian eston.

Ulterior, aeronavele NATO s-au întors la baze, a declarat Forțele Aeriene Britanice.

Citește și: Pentru SUA, recuperarea epavei dronei MQ-9 Reaper care a căzut în Marea Neagră va fi complicată

RAF și Forțele Aeriene Germane desfășoară în comun misiuni de poliție aeriană NATO, o premieră pentru cei doi aliați NATO. Interceptarea este totuși o misiune de rutină a NATO pentru Eurofighter Typhoon, care oferă asigurări că Regatul Unit și Germania împreună cu alți aliați NATO sunt alături de aliatul lor eston în acest moment de tensiune, se arată în comunicatul Forțelor Aeriene britanice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel