Ucraina modifică o parte din vechile lansatoare Grad BM-21. Transformat în ”Mini-Grad”, sistemul are două îmbunătățiri majore

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator BM-21 Grad
Lansator BM-21 Grad

Ucraina a primit în ultimul an arme occidentale de înaltă tehnologie pentru a lupta împotriva forțelor ruse, dar produce, în paralel, arme noi sau chiar reutilizează echipamente din perioada comunistă, așa cum este cazul și pentru lansatoare de mini-rachete personalizate care folosesc piese preluate din sistemele din epoca sovietică, relatează Reuters.

„Mini-Grad” folosește tuburi de la lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad proiectate și dezvoltate în anii 1960. Sistemul poate fi montat pe camionete, oferind mobilitate suplimentară pentru contraofensiva în curs de desfășurare a Kievului.

„Avem echipamente pe care le numim ”mini-Grad”. Este fabricat din tuburile BM-21 Grad plasate deasupra unei camionete, ceea ce îl face ușor de transportat”, a declarat pentru Reuters un soldat ucrainean cu indicativul „Gall”, în regiunea Zaporijia de sud-est.

„Încercăm să le facem mai precise în comparație cu orașele. Au același model de tragere, dar datorită mecanismelor de țintire suplimentare și unei distanțe mai scurte, încercăm să facem sistemele mini-Grad mai precise.”

Militarul, membru al Brigăzii 108 Separate de Apărare Teritorială a Ucrainei, recunoaște că sistemele de rachete mini-Grad nu pot fi la fel de precise ca sistemele avansate de rachete HIMARS pe care Kiev le-a primit de la Statele Unite, dar le permit forțelor ucrainene să se apropie de liniile inamice.

Cu toate acestea, ucrainenii spun că modificările sunt destul consistente. "Încercăm să le facem mai precise în comparație cu Grad. Au același model de tragere, dar, datorită mecanismelor suplimentare de a ținti și distanței mai scurte (de tragere), încercăm să facem mini-Grad-ul mai precis".

Potrivit apărătorilor ucraineni, mini-Grad are un cronometru, care ajută la protejarea celor care îl operează, iar o altă modificare efectuată la sistemul sovietic este reducerea numărului de rachete la trei - mai puține decât BM-21 Grad. "De ce? Pentru că suntem siguri că trei rachete vor cădea unde vrem noi. Este destul de ineficient să tragi zece, opt  rachete către o țintă”, a spus el. „Tragem trei rachete precis. Soldații își pot schimba poziția, pot încărca sistemul de rachete și pot continua să tragă în diferite ținte.”

Pe lângă precizie, sistemul mai are un avantaj major - mobilitatea crescută, aspect remarcat și de către analistul militar ucrainean Oleksandr Musiyenko, care enumeră câteva avantaje ale mini-Grad:

  • oferă putere de foc suplimentară pentru unitățile de infanterie înarmate ușor,
  • mobilitatea lor permite unităților să se miște rapid,

  • unitățile care le au pot trage asupra unei ținte fără a aștepta să sprijin de artilerie din altă parte.

El a spus că dezvoltarea unor astfel de arme a fost concepută pentru a „a oferi avantaje unităților care în mod normal nu au acest tip de armă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel