Ucraina pregătește retragerea trupelor de pe linia de contact din Donbas

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul ucrainean al Apărării, Andriy Zahorodniuk, a declarat, într-un interviu acordat pentru Radio Liberty, că Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene dezvoltă un plan pentru retragerea forțelor și mijloacelor de pe linia de contact din Donbas. Ministrul a ținut să precizat că nu vorbește despre o retragere definitivă, ci despre separarea forțelor și mijloacelor, informează publicația Uawire.org.

,,Acest lucru trebuie făcut corect din punct de vedere tehnic, deoarece există deja poziții militare întărite și un întreg sistem de fortificații. Am discutat cu armata și cu Statul Major. Nimeni nu va face acest lucru fără pregătire. Vom rezolva corect acest aspect pentru a evita accentuarea riscurilor în timpul retragerii trupelor și, desigur, ne vom asigura că și cealaltă parte își retrage trupele", a precizat ministrul ucrainean al Apărării.

Andriy Zahorodniuk a fost intrebat ce s-ar întâmpla dacă doar partea ucraineană își retrage trupele, iar militanții pro-ruși o ignoră, ministrul Apărării a precizat că „trupele nu vor fi retrase peste tot în același timp. O vom face în etape succesive. Și, de asemenea, va exista o supraveghere strictă pentru a ne asigura că acest lucru se face simultan de către ambele părți. Acest aspect este importan. Aceasta nu este o concesie."

,,Planul de retragere este în proces de elaborare. Statul Major lucrează în prezent la el. Desigur, acesta ne va fi prezentat și toate riscurile vor fi luate în considerare. Și, desigur, fiecare dintre aceste aspecte vor fi tratate. Toate problemele tehnice, logistice și de securitate, vor fi rezolvate", a mai precizat Zahorodniuk.

În toamna anului 2016, membrii Grupului trilateral de contact au semnat un acord privind separarea forțelor și echipamentelor din apropierea așezării Petrovske, Zolote și Stanytsia Luhanska, situate în apropierea liniei de demarcație. Retragerea trupelor a avut loc în apropiere de Zolote la 1 octombrie 2016 și în apropiere de Petrovske la 7 octombrie 2016, dar a fost de scurtă durată.

Retragerea forțelor în Stanytsia Luhanska a fost amânată, din cauza neîntreruperii bombardamentelor. Retragerea trupelor din aceste zone a fost perturbată continuu și a avut loc abia în vara lui 2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel