Ucraina își pregătește cu răbdare terenul. Loviturile în Melitopol anunță intrarea în faza decisivă a războiului: Eliberarea Crimeei

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În cursul acestui weekend forțele armate de eliberare ale Ucrainei au lovit puncte strategice din  Melitopolul ocupat, aflat în sud-estul ţării. Ucrainenii au distrus inclusiv un cartier general al companiei de mercenari Wagner Group. 

Atacurile Ucrainei în care celebrele sisteme HIMARS au fost „vioara întâi” au fost confirmate și de Rusia. 

Ucraina a atacat o cazarmă din orașul Melitopol ocupat de ruși, unele surse ucrainene susținând că au fost neutralizați zeci de combatanți ruși.

Autorităţile pro-Moscova au transmis că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit alte zece.

Potrivit martorilor, s-au auzit 10 explozii, deși unele dintre acestea ar fi putut fi de la sisteme antiaeriene rusești. 

CITEȘTE ȘI: Un hotel din Melitopol folosit de combatanții Wagner, lovit cu HIMARS. ”Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte”

Importanța Melitopolului e semnalată și de Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Orașul este un centru major industrial şi de transport ocupat de Rusia încă din martie și este crucial pentru apărarea sudului.

''Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte. Forţele ucrainene câştigă o rută directă spre Crimeea'', afirma Arestovici.

 

Generalul american Ben Hodges: Prin lovirea punctelor logistice din Melitopol, Ucraina pregătește faza decisivă a războiului: Eliberarea Crimeei

 

Generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în cadrul unui interviu acordat CNN, a fost întrebat dacă loviturile din Melitopol reprezintă startul unei noi contraofensive ucrainene.

Generalul american crede însă că Ucraina pregătește încă terenul pentru momentul decisiv al războiului, prin lovirea punctelor logistice, exact cum s-a întâmplat înainte de contraofensiva majoră din septembrie.

„Rușii trebuie să fie foarte îngrijorați că ucrainenii continuă să demonstreze că prin creativitate și inovație au capacitatea de a lovi în continuare țintele militare rusești. În mod cert Ucraina nu așteaptă ca SUA să îi ofere totul pe tavă.

În al doilea rând, nu știu dacă acesta e momentul unei noi contraofensive, cred de fapt că suntem în faza în care Forțele Armate ale Ucrainei continuă să lovească ținte logistice și de comandă și control, pentru ca într-o lună sau două să poată lansa o nouă fază a contraofensivei. Melitopol se află pe una din puținele linii de comunicații cu Crimeea. Lovind Melitopolul Ucraina va întrerupe capacitatea forțelor ruse de a consolida Crimeea. (...) Cred că Ucraina creează condițiile pentru faza decisivă a campaniei care va fi eliberarea Crimeei”, a precizat Ben Hodges.

CITEȘTE ȘI: Tancurile franceze Leclerc au ajuns în „numai” o săptămână în România. Gen. Hodges: Mobilitatea europeană în caz de conflict scârțâie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel