Ucraina combate doctrina rusă de război cu muniție din SUA. Generalul Mîndrescu: Proiectilele ghidate Excalibur, capabile să lovească chirurgical

Obuziere americane M777, donate Ucrainei de SUA, în timpul unui transport militar. Sursă foto: Department of Defense
Obuziere americane M777, donate Ucrainei de SUA, în timpul unui transport militar. Sursă foto: Department of Defense

Generalul român (r) Dr. Mircea Mîndrescu, președinte al Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate și Apărare, a analizat situația de pe frontul din Estul Ucrainei, făcând referire la tehnica primită de forțele de apărare ucrainene, inclusiv la rachete ghidate de tip Excalibur.

Generalul (r) Mircea Mîndrescu a explicat că solicitarea permanentă și extrem de vocală a Ucrainei pentru sisteme de lovire la distanță are legătură cu doctrina rusă de desfășurare a conflictelor.

„Avem de a face cu o înaintare și o capabilitate evidentă de foc superioară  a rușilor în zona de front (n.r. - estul Ucrainei). De aici solicitarea permanentă și extrem de puternică a Ucrainei pentru mijloace de lovire de la distanță. În doctrina rusă soldatul avansează doar când zona și inamicul sunt distruse de către artilerie. Întâi se curăță totul, se distruge totul, iar apoi vin infanteria și tancurile”, a explicat Mircea Mîndrescu, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3. Analizând situația de pe front, acesta a explicat cum poate fi contracarată această tactică a ocupantului rus.

„Cum se poate contracara o asemenea dezvoltare? Prin existența unor radare de contrabaterie pe care ucrainenii le au. Radare speciale pentru a identifica bateriile de artilerie de toate calibrele și toate felurile și lovirea acestor baterii cu artileria proprie”, precizează generalul român.

Acesta a amintit că împreună cu obuzierele M777, pe lângă muniția clasică, ucrainenii au primit și proiectile ghidate moderne de tip Excalibur.

„Se pare că împreună cu acele obuziere americane M777, pe lângă muniția clasică, au ajuns la ucraineni și niște proiectile ghidate prin GPS de tip Excalibur care lovesc cu exactitate obiectivul dorit”, a conchis generalul (r) Mircea Mîndrescu.

 

Obuziere americane M777 pentru Ucraina, inclusiv în cea mai modernă versiune M777A2

 

2. Obuzier M7... (m777a2_39607100.jpg)

Obuzier M777A2, în versiunea capabilă de a lansat proiectile Excalibur, în timpul pregătirii unui transport al U.S. Army către Ucraina. Sursă foto: Department of Defense

Interesant e că, așa cum a analizat și DefenseRomania, în una dintre fotografiile date publicității de Departamentul Apărării în care era imortalizată pregătirea transportului, se poate observa marcajul - M777A2. Adică, aceasta este cea mai recentă versiune a celebrului obuzier american M777.

Spre deosebire de versiunea clasică, M777A2 dispune de un sistem de control digital al focului, prezent şi pe obuzierul M109A6 Paladin ACS și capacitatea de a lansa un proiectil de înaltă precizie M982 Excalibur.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel