Ucraina ar putea achiziționa sistemul de apărare costieră NSM: Kievul negociază cu Varşovia un posibil transfer de rachete anti-navă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina negociază achiziționarea de elemente ale sistemului de apărare costieră NSM din Polonia, precizeaza publicatia poloneză de apărare Defence24.

După cum a aflat neoficial publicația poloneză, guvernele celor două țări negociază furnizarea elementelor sistemului de apărare costieră. Ucraina ia în considerare posibilitatea de a achiziționa o baterie a unui sistem de rachete polonez sau chiar o întreagă divizie. Este de aşteptat ca această achiziția să fie făcută din fonduri proprii sau cu finanțare din fondul de ajutor militar acordat de U.E.

Armata poloneză dispune de două sisteme complete de apărare costieră NSM. Fiecare dintre ele este format din două baterii cu câte trei lansatoare care dispun fiecare de câte patru rachete.

În plus, sistemul include vehicule de comandă şi control, centre de comunicații mobile, radare de detectare și urmărire a țintelor PIT-RADWAR și vehicule logistice.

Valoarea potențialei tranzacții este necunoscută, dar în 2014, guvernul polonez a comandat cel de-al doilea sisteme de apărare de coastă pentru 800 de milioane de zloți polonezi (aproximativ 200 de milioane de dolari). Sistemul de rachete și muniția acestuia au fost au fost alocatei Marinei poloneze în 2017.

Naval Strike Missile (NSM) este o rachetă anti-navă cu rază medie de acțiune dezvoltată și proiectată de compania norvegiană Kongsberg Defense & Aerospace.

NSM este o rachetă anti-navă subsonică capabilă să lovească ținte de suprafață și terestre. Racheta, având o lungime de 4 m și o greutate de peste 400 kg, este echipată cu un sistem modern de recunoaștere a țintelor. Greutatea focosului este de 120 kg.

Raza de acțiune a acestor rachete este de 200 km, iar sistemul de ghidare oferă posibilitatea de a selecta punctul de impact astfel încât sistemul să lovească navele inamice cât mai eficient posibil. Datorită acesteia caracteristici, rachetele NSM sunt capabile să recunoască tipuri specifice de ținte și să o aleagă pe cea potrivită.

Racheta este construită cu tehnologia RCS (Radar Cross-Section), cunoscută popular sub numele de stealth, ceea ce face ca racheta să aibă o amprentă radar scăzută. Acest lucru face ca rachetele sistemul NSM să fie dificil de interceptat de către sistemele de apărare antirachetă. Kongsberg lucrează, de asemenea, la o nouă versiune a acestui sistem cu o rază de acțiune extinsă. 

Lansatorul autopropulsat polonez, postul de comandă și alte vehicule care intra în componenţa sistemului NSM sunt montate pe șasiul camionului polonez Jelcz 8×8.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel