Ucraina ar putea achiziționa obuziere moderne din Slovacia

Cătălin Costea |
Data publicării:

Slovacia pare pregătită să valorifice la maximum oportunitățile apărute în industria de apărare odată cu războiul din Ucraina. Potrivit informațiilor confirmate de ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Naď, guvernul ucrainean a început negocierile cu partea slovacă pentru achiziționarea obuzierului autopropulsat Zuzana 2.

Un contract de cumpărare a obuzierelor Zuzana 2 de către guvernul ucrainean ar fi unul dintre cele mai mari succese de export ale industriei de apărare slovace din ultimii 30 de ani. Până în prezent, doar Grecia a achiziționat 12 unități ale versiunii mai vechi a Zuzana, ulterior acestea fiind predate gratuit Gărzii Naționale Cipriote.

Obuzierul pe roți Zuzana 2 reprezintă o variantă modernizată a foarte popularului M77 Dana, care se mai află încă în exploatarea unor armate europene. Armamentul principal al Zuzana 2 este tunul cu calibrul de 155 mm, a cărui rază de acțiune este de 33 km atunci când folosește muniție obișnuită sau de peste 40 km când sunt utilizate proiectile cu autopropulsie suplimentară.

În prezent, Ucraina nu deține stocuri de muniție de 155 mm, ceea ce înseamnă că, fără o aprovizionare suficient de mare cu această categorie de muniție, achiziționarea Zuzanei ar fi parțial inutilă. Singurul sistem care a folosit astfel de muniție a fost prototipul autohton 2S22 Bogdan, care însă nu a apucat să intre în producție de serie.

Trecerea la echipamente de acest calibru oferă o creștere semnificativă a capacității de lovire, în timp ce multe țări occidentale ar putea apoi să furnizeze tipuri de proiectile pe care Ucraina nu le-a putut folosi până acum și cu care ar avea performanțe mult mai bune decât muniția de 152,4 mm.

Raza de tragere în multe cazuri ar putea fi mărită la 40 de kilometri sau mai mult. În prezent, 2S7 Pion (37,5 / 47,5 km) este cel mai important obuzier al forțelor ucrainene, dar acesta are calibrul semnificativ mai mare (203 mm).

Corespondentul lui Zuzana în armata ucraineană ar putea fi considerat obuzierul pe șenile Msta-S, cu o rază de tragere de 25/32 km (muniție standard / cu autoptopulsie suplimentară). Kievul are însă doar câteva zeci de sisteme, în timp ce Rusia are sute de obuziere Msta-S/SM.

De asemenea, Slovacia ar putea să vândă versiunea mai veche a Zuzana, pe care armata slovacă o înlocuiește cu Zuzana 2. Aceasta are tunul tot de 155 mm, dar cu țeava  mai scurtă ceea ce face ca rază maximă de tragere să fie redusă la 39,5 km cu muniție cu autopropulsie suplimentară.

În prezent, Forțele Armate ale Slovaciei mai dețin 16 obuziere de acest tip. Avantajul unei astfel de soluții ar fi posibilitatea unei livrări rapide, fiind exclus timpul de producere a sistemelor.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel