Turcia vrea să cumpere sisteme de rachete Patriot, dar nu va renunţa la S-400

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, marți, că poziția Turciei cu privire la achiziționarea sistemelor de rachete antiaeriene S-400 de la Rusia a rămas neschimbată, precizează mass-media turcă.

,,Poziția noastră cu privire la acordul S-400 a rămas neschimbată", a declarat ministrului turc de externe reporterii, precizează Ahval News şi Daily Sabah.

„Trebuie să recunoaștem că noi şi Rusia suntem vecini și jucători foarte importanți în această regiune. Prin urmare, noi [Turcia] ar trebui să cooperăm cu Moscova, deși acest lucru nu este întotdeauna ușor ", a precizat Cavusoglu, menționând că partea turcă „ cooperează cu Rusia, atunci când este posibil".

 

În același timp, Cavusoglu a subliniat disponibilitatea Turciei de a achiziționa sisteme de apărare aeriană Patriot din Statele Unite.


„Noi [Turcia] suntem gata să cumpărăm sisteme americane Patriot dacă ni se face o ofertă bună", a explicat ministrul. Cavusoglu a menționat că „Turcia nu va pune în pericol integritatea sistemului de apărare NATO". Amintim că, Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat în ianuarie că sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi pe deplin operaționale în aprilie sau mai.

Citeşte şi: Criza rachetelor S-400. Rusia ar putea furniza Turciei un lot suplimentar de sisteme de apărare

,,Ceea ce încerc să spun este că: a trebuit să cumpărăm sisteme de apărare aeriană S-400 doar pentru că, timp de 10 ani, nu am putut achiziționa acel tip de sistem de la aliații noștri. În viitor vom avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, iar dacă aliaţii noştrii ni le pot furniza – nu trebuie să fie neapărat Patriot din Statele Unite, poate fi şi un [sistem] SAMP/ T al EUROSAM sau orice sistem similar din partea altor aliați – preferăm să cumpărăm de la ei. Dacă nu, trebuie să cautamă alternative ", a adăugat Cavusoglu, potrivit TASS.

Citeşte şi: Turcia acuză Franţa: Ne împiedică să ne dezvoltăm propriul sistem de apărare antirachetă

Turcia a lansat operațiunea Shield Spring pe 27 februarie, după ce cel puțin 34 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian al regimului Bashar Al-Assad, în provincial siriana Idlib.

La scurt timp după acest eveniment, Ankara a înaintat Washingtonului o scrisoare prin care solicita Statelor Unite să desfășoare temporar un sistem de rachete antiaeriene Patriot pe teritoriul Turciei, la granița cu Siria, menţionând şi faptul că este dispusă să achiziţioneze astfel de sisteme.

Însă mai mulţi oficial ai Statului Major SUA și ai biroului secretarului Apărării Mark Esper, s-au opus, deoarece au considerat că această mișcare ar reprezenta o greşeală, catalogând desfăşurarea unui sistem american Patriot în Turcia, la graniţa cu Siria, drept ,,o idee proastă ''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel