Turcia urmărește inconfortabil exercițiile militare comune ale Arabiei Saudite și Greciei

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Grecia - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Grecia - Facebook

Arabia Saudită își continuă acțiunile de coordonare și formare militară cu Grecia, transmiâînd mesaje incomode către Turcia, în pofida calmului mediatic și a anunțului că Riadul și Ankara au depășit împreună etapa disputei politice dintre cele două țări.

Parașutiști și trupe speciale ale Forțelor Terestre saudite participă la exercițiul care a început marți la Atena. De asemenea, participă la exercițiul cvadripartit și forțe speciale din Emiratele Arabe Unite și Egipt, dar și forțe operaționale speciale grecești.

Acesta nu este primul exercițiu comun. Riadul a trimis avioane de luptă saudite F-15C la mijlocul lunii martie cu echipaje complete pe insula Creta pentru a participa la un exercițiu de antrenament cu Grecia în regiunea estică a Mediteranei.

Riadul și-a intensificat cooperarea militară cu Atena în ultimii ani, într-un dublu mesaj politic, după ce Statele Unite, aliatul strategic al Arabiei Saudite, au retras sistemele de rachete THAAD și Patriot din regat, într-un moment în care Turcia nu este mulțumită de cooperarea militară dintre statul arab și Grecia.

Arabia Saudită nu va găsi un aliat mai egal cu turcii precum Grecia, în special în estul Mediteranei, care a devenit noul golf al gazului și petrolului.

 

Tucia nu vede confortabil apropierea Arabiei Saudite de Grecia

 

Ankara nu poate vedea confortabil apropierea Arabiei Saudite de Grecia, stat considerat dușmanul Turciei în estul Mediteranei, deoarece apreciază că Atena a reușit să pătrundă într-o zonă considerată vitală pentru economia turcă în ultimii zeci de ani.

Observatorii cred că această cooperare între Arabia Saudită și Grecia depășește închirierea de echipamente militare și instruire comună și deschide calea unei alianțe în estul Mediteranei împotriva ambițiilor militare tot mai mari ale Turciei.

Analistul turc pe probleme de apărare Kalgar Korek a declarat că "exercițiile din Arabia Saudită și Grecia arată sprijinul Riadului pentru politicile regionale ale Atenei, care contravin intereselor turcești", subliniind că Turcia a început să realizeze că afișarea forței militare nu este suficientă în estul Mediteranei fără sprijinul unor actori importanți din regiune.

Este în interesul țărilor cu care Arabia Saudită a efectuat manevre să încerce să coopereze în domeniul maritim, a declarat Aram Nerguizian, consultant pentru programul de relații civil-militare la Centrul pentru Orientul Mijlociu Malcolm Kerr-Carnegie. Acesta a adăugat că exercițiile saudite ar trebui privite în contextul răspunsului regatului la amenințările de război neregulat și atacuri cu drone.

În ultimele luni, Arabia Saudită și-a dezvăluit manevrele cu Sudanul, Grecia și Pakistan, ca parte a unei viziuni bazate în primul rând pe beneficiul acestora în creșterea eficienței și pregătirii tuturor ramurilor forțelor armate saudite și confruntarea cu atacurile milițiilor pro-iraniene din Yemen. Pe de altă parte, participarea Arabiei Saudite la exerciții trimite mesaje care dovedesc capacitatea sa de a face față planurilor și manevrelor care vizează securitatea sa națională prin aderarea la noi alianțe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel