Vânzarea de rachete Patriot către Turcia. Ankara negociază cu Washingtonul

S.I. Catalin |
Data publicării:

Turcia şi Statele Unite negociază oferta Washingtonului privind vânzarea unor sisteme de rachete Patriot către Ankara, a declarat vineri ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, transmite Reuters.

Şeful diplomaţiei turce a făcut aceste precizări, citate de agenţia publică Anadolu, după ce Bloomberg a relatat că Turcia a respins o propunere a SUA cu privire la livrarea unor sisteme de rachete Patriot până la finele anului în curs.

În paralel cu oferta prezentată Ankarei privind sistemul Patriot, SUA au avertizat Turcia - aliatul lor în NATO - să nu achiziţioneze rachete S-400 din Rusia, argumentând că acestea nu pot fi integrate în apărarea antiaeriană a Alianţei Nord-Atlantice. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat însă că Turcia rămâne angajată faţă de contractul încheiat în acest sens cu Rusia.

Oficiali americani au afirmat că, dacă Turcia merge înainte cu achiziţia rachetelor S-400, Washingtonul îşi va retrage oferta de vânzare a rachetelor Patriot produs de Raytheon Co, în valoare de 3,5 miliarde de dolari şi, mai mult, ar putea bloca vânzarea de avioane de luptă F-35 către Turcia şi ar putea impune sancţiuni.

Statele Unite "au spus că pot vinde rachete Patriot şi delegaţiile negociază", a afirmat vineri Mevlut Cavusoglu.

Washingtonul a aprobat în decembrie anul trecut vânzarea sistemului american de apărare antiaeriană Patriot către Turcia, un gest menit să descurajeze Ankara să achiziţioneze sistemul concurent rusesc.

La jumătatea lunii trecute, preşedintele turc a subliniat că " este exclus" ca Ankara să renunţe la contractul încheiat cu Rusia pentru achiziţia de rachete S-40. Potrivit lui Erdogan, livrarea rachetelor S-400 va începe în iulie.

SUA au livrat în iunie 2018 primele aparate F-35 Turciei. Avioanele rămân însă în SUA pe toată durata instruirii piloţilor turci, estimată de Pentagon la 1-2 ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel