Turcia nu poate anula achiziția sistemelor de rachete rusești S-400

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, consideră că achiziționarea de sisteme ruseşti S-400 reprezintă o afacere încheiată, care nu poate fi anulată.

,,Afacerea actuală [achiziționarea de sisteme rusești S-400 Triumf] este o afacere încheiată, nu o pot anula", a declarat Cavusoglu, după o întâlnire cu omologul său american Mike Pompeo, care a avut loc la Washington, pe 20 noiembrie, potrivit Reuters şi Ynetnews.

În același timp, Cavusoglu a explicat că el însuși ar prefera să cumpere arme de la aliați. Potrivit acestuia, Turcia va trebui să cumpere arme defensive, care pot fi produse în Statele Unite.

Planurile Ankarei de a cumpăra complexe S-400 Triumph în valoare de 2,5 miliarde de dolari au ridicat îngrijorarea aliaților din NATO ai Turciei, care au avertizat în repetate rânduri autoritățile turce că rachete ruseşti nu pot fi integrat în sistemul de apărare antirachetă al Alianței. Washingtonul a încercat să convingă Ankara să renunțe la acord în favoarea sistemului anti-rachetă american Patriot.

Instalarea în Turcia a sistemelor de rachete ruseşti sol-aer S-400 va începe în octombrie 2019, după ce la începutul anului va fi trimis personal turc pentru a fi instruit pentru a putea opera pe sistemul de rachete.

La 14 noiembrie, agenția de știri Anadolu a raportat, referindu-se la o sursă de rang înalt de la Washington, că SUA sugerează că sistemele de rachete rusești S-400 achiziționate de Turcia reprezintă o amenințare pentru avioane de luptă F-35, iar Statele Unite ar putea impune sancțiuni împotriva Ankarei. Potrivit sursei, sistemele rusești sunt problematice din punctul de vedere al integrării şi compatibilităţii cu sistemele NATO.

Anterior, Turcia a respins propunerea Statelor Unite ale Americii de a renunța la sistemul rusesc S-400 în schimbul avioanelor de luptă americane F-35.

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a reacționat la propunerea unei delegații a Congresului Statelor Unite ale Americii care a vizitat Ankara la 27 august.

Delegația a propus Turciei să renunțe la achiziționarea sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400 în schimbul deciziei Washingtonului de a deblocat achiziția de avioane de luptă F-35, informează janes.com. Mai mult, Turcia a transmis SUA să nu mai folosească limbajul amenințător, adăugând că astfel de probleme nu pot fi tratate "ca în filmele cu cowboy".

„Turcia are nevoie urgentă de un sistem de apărare aeriană", a declarat ministrul Cavusoglu în cadrul unei vizite la Vilnius, Lituania, pe 28 august.

S-400 Triumf (numele de cod NATO: SA-21 Growler) este considerat de ruşi ca fiind cel mai avansat sistem de rachete cu rază lungă de acțiune care a intrat în funcțiune în 2007. Sistemele S-400 se pot angaja să lovească ținte la o distanță de 400 km și la o altitudine de până la 30 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel