Turcia, notificată oficial privind excluderea sa din noul acord pentru fabricarea avioanelor F-35

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: F-35
Sursă foto: F-35

Guvernul SUA ar fi notificat Turcia privind excluderea sa din noul memorandum de înțelegere F-35 (MOU) după achiziționarea sistemului rus antirachetă S-400.

Agenția oficială de știri, Anadolu, a anunțat miercuri că Pentagonul a informat guvernul turc cu privire la eliminarea sa din noul acord încheiat între cele opt țări din consorțiul F-35, care înlocuiește efectiv Memorandumul de Înțelegere din 2006 din care făcea parte și Ankara, transmite The National News.

Semnatarii noului acord sunt SUA, Australia, Marea Britanie, Italia, Olanda, Canada, Norvegia și Danemarca.

Un oficial din Departamentul de Apărare al SUA nu a comentat noul Memorandum de Înțelegere, dar a confirmat că procesul de expulzare a Turciei din consorțiul F-35 este în derulare din iulie 2019.

"Continuăm procesul de eliminare a Turciei din parteneriatul pentru avionul F-35, așa cum a fost anunțat în iulie 2019", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jessica Maxwell, pentru The National.

Maxwell a declarat că achiziționarea și implementarea sistemului S-400 de către Turcia este motivul pentru declanșarea procesului.

”Poziția noastră nu s-a schimbat. S-400 este incompatibil cu F-35, iar Turcia a fost suspendată din program”, a spus ea.

Turcia s-a alăturat consorțiului american pentru fabricarea de avioane F-35 în 2002 și plănuia să cumpere 100 de avioane de luptă de generația a cincea înainte de a cumpăra sistemul de rachete S-400 din Rusia.

Fiecare avione F-35 costă aproximativ 90 de milioane de dolari.

Oficialii americani au spus că se tem că Rusia ar putea folosi sistemul S-400 pentru a obține informații cu privire la sistemele de apărare ale membrilor F-35 și NATO.

Achiziția sistemului S-400 a fost, de asemenea, considerată o încălcare a legii Congresului Countering America's Adversaries through Sanctions Act (CAATSA), care a fost adoptată în 2017 și care sancționează orice tranzacții semnificative ale partenerilor americani cu Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel