Turcia, între sistemul rusesc S-400 și F-35 ale SUA: ”Limbaj amenințător ca în filmele cu cowboy”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia a respins propunerea Statelor Unite ale Americii de a renunța la sistemul rusesc S-400 în schimbul avioanelor de luptă americane F-35.

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a reacționat la propunerea unei delegații a Congresului Statelor Unite ale Americii care a vizitat Ankara la 27 august.

Delegația a propus Turciei să renunțe la achiziționarea sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400 în schimbul deciziei Washingtonului de a deblocat achiziția de avioane de luptă F-35, informează janes.com. Mai mult, Turcia a transmis SUA să nu mai folosească limbajul amenințător, adăugând că astfel de probleme nu pot fi tratate "ca în filmele cu cowboy".

Turcia are nevoie urgentă de un sistem de apărare aeriană", a declarat ministrul Cavusoglu în cadrul unei vizite la Vilnius, Lituania, pe 28 august, mai precizează sursa citată.

„Turcia are nevoie de sisteme S-400. Acordul în legătură cu acest subiect este încheiat şi, cu voia Domnului, noi le vom obţine în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat și președintele Erdogan în cadrul unei ceremonii cu caracter militar. 

Amintim că Rusia va începe livrarea către Turcia a sistemului avansat de apărare antiaeriană S-400 în 2019. Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea că planificarea de către Turcia, stat membru al NATO, a desfăşurării sistemului fabricat de ruşi S-400 ar reprezenta un risc pentru securitatea mai multor arme de fabricaţie americană utilizate de Turcia, inclusiv avionul de luptă F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel