Turcia înăspreşte din nou tonul la adresa SUA

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan
EXCLUSIV
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan

Avocaţi turci apropiaţi puterii politice a preşedintelui Erdogan au publicat o listă prin care cer nici mai mult, nici mai puţin arestarea comandanţilor militari şi soldaţilor americani care sunt încartiruiţi în baza militară Incirlik.

Baza militară de la Incirlik este o baza închiriată de către statul turc armatei americane, este şi cea mai mare bază aeriană care asigura vedre largă pentru forţele aeriene militare americane înspre Asia şi desigur înspre Europa Occidentală.

Într-o plângere penală adresată procurorului generala Adana, avocaţii care lucrează pentru TAY-DER,  un ONG creat dupa lovitura de stat eşuată din 2016, cer, nici mai mult, nici mai puţin, arestarea comandatului militar şi al întregului stat major american care se află la baza militară Incirlik.

Ceea ce este interesant este că acest grup de avocaţi este cunoscut pentru faptul că este folosit de către administraţia Erdogan pentru a deschide procese penale.

Avocaţii, conform legii penale turce, au dreptul să depună plângeri penale care duc automat la deschiderea de dosare şi anchete penale.

Acuzaţia oficială împotriva tuturor militarilor americani arondaţi bazei aeriene este că aceştia ar fi participat la o încercare de a distruge ordinea constituţională a Turciei prin prevenirea guvernului turc să-şi exercite autoritatea asupra teritoriului suveran al Turciei şi implicit sprijinind activităţile mişcării Gülen.

După cum se ştie, mişcarea Gülen este vinovatul spre care arată toţi apropiaţii preşedintelui turc, în ceea ce  priveşte lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Fethullah Gülen este un lider religios şi un învăţat islamic, apropiat de Erdoga la începuturile activităţii sale politice, a devenit un dizident, fugind în Statele Unite unde se află şi astăzi. Gülen este acuzat că se află în spatele tentativei de lovitură de stat şi a tuturor acţiunilor îndreptate împotriva lui Erdogan.

Se doreşte încetarea imediată a activităţii bazei Incirlik

Nu numai ca plângerea penală adresată procurorului general doreşte încarcerarea şi detenţia trupelor americane, dar totodată cere şi eliberarea unui ordin de interceptare generală a tuturor comunicaţiilor bazei Incirlik pentru a aduna dovezile incriminante. Pe lângă această cerere, avocaţii doresc ca judecătorii să ordone încetarea imediată a activităţii bazei militare.

Această mişcare extrem de agresivă pe care avocaţii apropiaţi administraţiei Erdogan o fac, reprezintă un răspuns abraziv, asimetric este adevărat, faţă de decizia Statelor Unite de a impune sancţiuni financiare ministrului de interne turc Suleyman Soylu şi ministrului de justiţie Abdulhamit Gul, care au jucat un rol major în arestarea şi detenţia pastorului american Andrew Brunson.

Să nu uitam că preşedintele Erdogan, acum câteva zile într-o cuvântare a ameninţat SUA cu acţiuni de retorsiune în faţa sancţiunilor aplicate celor doi demnitari ai guvernului său. Preşedintele Erdogan a declara că guvernul său nu va da înapoi şi că Statele Unite fac aceleaşi greşeli precum statele europene, neavând nicio idee despre cultura şi istoria turcă.

,, Nu vom ceda, guvernul meu nu va ceda, nu mă voi retrage sub presiune şi ameninţare’’, a adăugat preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Este foarte interesant că la câteva ore după declaraţia preşedintelui Erdogan, suporterii săi au înconjurat ambasada Statelor Unite din Turcia şi au creat o imagine similară cu celebra scenă a asediului şi ocupării ambasadei americane de la Teheran, Iran, în 1979.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel