Turcia dă asigurări că achiziţionarea sistemului american antirachetă Patriot nu va afecta contractul pentru sistemul S-400 rusesc

S.I. Catalin |
Data publicării:

Achiziţionarea de către Turcia a sistemului american antirachetă Patriot nu va avea niciun impact asupra contractului încheiat cu Rusia pentru achiziţionarea sistemului concurent S-400, a declarat luni preşedinţia turcă, relatează AFP.

,,Contractul pentru S-400 a fost încheiat, iar primele baterii urmează să fie livrate în octombrie. Oferta SUA de a ne vinde (sistemul antirachetă) Patriot nu schimbă nimic în această privinţă, deoarece nu considerăm fiecare sistem ca o alternativă la celălalt", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

SUA au aprobat pe 19 decembrie vânzarea sistemului lor antirachetă Patriot către Turcia, pentru o sumă totală de 3,5 miliarde de dolari, un gest ce are drept scop să descurajeze Ankara să cumpere sistemul rusesc concurent.

Decizia, căreia Congresul SUA i se poate opune, se vrea o "alternativă" la sistemul antirachetă rus S-400, pe care Ankara vrea să îl cumpere în pofida avertismentelor americane, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Citeşti şi: Turcia, prinsă la mijloc între armele Federaţiei Ruse şi cele ale Statelor Unite

,,Am avertizat clar Turcia că potenţiala achiziţie a sistemului S-400 ar putea pune sub semnul îndoielii" vânzarea către Ankara a avioanelor de luptă americane F-35 şi ar expune-o la sancţiuni din partea SUA, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan estima în urmă cu câteva săptămâni că ţara sa are "nevoie" de sistemul antiaerian rus S-400. Un acord de achiziţie în acest sens a fost semnat, dar americanii au intensificat presiunile pentru a se opune acestei tranzacţii.

Relaţiile americano-turce, aflate la un nivel minim în această vară, s-au ameliorat considerabil după ce pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat în octombrie de justiţia turcă după un an şi jumătate de detenţie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel