Turcia crede că e singura țară din NATO care a luptat cu ISIS și și-a „sacrificat tinerii”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele turc, Recep Tayip Erdogan, a criticat luni lipsa de solidaritate între membrii NATO în lupta împotriva terorismului, subliniind că ţara sa este singura din organizaţie care se confruntă cu gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), relatează Agerpres, citând EFE.

''Suntem singurul membru NATO care a luptat cu toate mijloacele împotriva Statului Islamic, sacrificându-şi tinerii. Am neutralizat aproximativ 4.000 de terorişti (ai ISIS) în operaţiuni în afara graniţelor noastre'', a declarat Erdogan, subliniind că Turcia nu a primit sprijinul pe care îl aştepta din partea partenerilor săi în lupta împotriva ameninţării teroriste.

Preşedintele turc s-a declarat deranjat de tratamentul de care au beneficiat unii ''lideri ai organizaţiilor teroriste'', care au fost consideraţi "actori şi interlocutori legitimi de cel mai înalt nivel", în timp ce aceştia, a spus el, au mâinile pătate de sângele unor nevinovaţi, într-o aparentă referire la politicienii kurzi din Siria.

Erdogan a participat luni, prin videoconferinţă, la o dezbatere intitulată "Pe teren: Contribuţia la stabilitate", pe marginea summitului NATO de la Bruxelles, alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, într-o primă convorbire la distanţă înainte de întâlnirea lor aşteptată în această după-amiază.

În timp ce preşedintele turc a subliniat că relansarea discuţiilor cu Grecia vecină contribuie nu doar la rezolvarea diferendelor bilaterale, ci şi la stabilitatea generală a regiunii, discursul lui Mitsotakis s-a concentrat pe rolul NATO în prevenirea unor crize viitoare, precum cea de anul trecut din domeniul sănătăţii.

Premierul grec a subliniat importanţa ca Alianţa Nord-Atlantică să aibă o abordare bazată pe soluţii pentru a putea acţiona astăzi în faţa problemelor de mâine, cum ar fi schimbările climatice. La fel cum oamenii de ştiinţă au fost capabili să prevadă pandemia de coronavirus, a spus el, NATO trebuie să fie pregătită să facă faţă "autocraţilor care îşi flexează muşchii peste tot" şi încearcă să submineze "valorile societăţii noastre"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel