Turcia anunţă că a eliminat în străinătate 'creierul' unui atentat revendicat de kurzi

Eduard Pascu |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Turcia
Foto: Ministerul Apărării din Turcia

Serviciile secrete turce l-au eliminat într-o operaţiune "în străinătate" pe presupusul "creier" al unui atentat-sinucigaş revendicat de insurgenţii kurzi care a ucis 12 poliţişti turci în 2016, a anunţat luni agenţia de presă de stat Anadolu, citată de France Presse.

Atacul în cauză a avut loc pe 26 august 2016 împotriva sediului poliţiei antirevoltă din Cizre, în sud-estul Turciei, în apropiere de graniţa cu Siria. El a fost revendicat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă un război sângeros de gherilă împotriva Ankarei din 1984.

Citând surse de securitate, Anadolu a susţinut că presupusul creier al acestui atac, identificat drept Mesut Taskin, a fost "neutralizat" de serviciile secrete turce (MIT) în timpul unei operaţiuni "desfăşurate în străinătate", fără alte precizări. Cartierul general al PKK se află la Kandil, în nordul Irakului, unde armata turcă desfăşoară trupe în mod regulat, transmite Agerpres.

Atentatul de la Cizre a avut loc în a treia zi a unei ofensive pe scară largă a forţelor turce în Siria vecină împotriva miliţiilor kurde şi jihadiştilor grupării Stat Islamic (SI).

Turcia a fost lovită în 2015 şi 2016 de numeroase atentate mortale atribuite sau revendicate de gruparea Stat Islamic sau de rebeliunea kurdă.

Citește și: Manevre în premieră ale dronei de atac turcești “AKINCI” echipate cu motoare ucrainene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel