Manevre în premieră ale dronei de atac turcești “AKINCI” echipate cu motoare ucrainene

Cătălin Costea |
Data publicării:

Compania turcă Baykar Machine a anunțat recent că, pe 4 noiembrie, prototipul dronei de atac Bayraktar AKINCI, echipată cu motoare ucrainene, a efectuat primul zbor de testare, iar în cadrul acestuia a reușit în premieră aterizarea și decolarea autonome.

,,În cadrul proiectului derulat sub conducerea Direcției industriei de apărare din Turcia, vehiculul aerian fără pilot de atac AKINCI, care a fost dezvoltat de Baykar cu mijloace interne și naționale, a realizată o premieră pe timpul testului efectuat pe 4 noiembrie 2020.

Decolând de la Çorlu, AKINCI a realizat cu succes o aterizare și o decolare complet autonome într-o zonă îndepărtată, fără intervenția stației de control de la sol”, se precizează în comunicatul postat pe site-ul firmei, baykarsavunma.com.

Directorul tehnic al companie Baykar, Selçuk Bayraktar, a declarat că drona AKINCI Prototip 1 a decolat pentru prima dată de la Çorlu, iar testele au urmărit inclusiv testarea zborului la altitudine medie, respectiv la aproximativ 6.000 m.

După efectuarea zborului, s-a testat capacitatea aeronavei de a efectua independent manevre de aterizare-decolare pe o pistă îndepărtată.

,,Mai întâi s-a apropiat de nivelul pistei fără să o atingă, iar apoi, la a doua încercare, a aterizat pe pistă, a rulat pe aceasta și s-a ridicat din nou în aer, întorcându-se la Çorlu. Noroc pentru țara noastră, pentru națiunea noastră”, a declarat Selçuk Bayraktar.

Primul zbor al UAV-ului Bayraktar AKINCI, care suportă o încărcătură de zbor de 1350 kg (400 kg de sarcină internă și 950 kg de sarcină externă pe șase puncte de acroșare), a fost efectuat pe 6 decembrie 2019.

Comentariul autorului: Rezultatele zborului test sunt considerate un succes și de către partea ucraineană, drona fiind echipată cu două motoare ucrainene de tipul AI-450T, cu o capacitate de 450 CP fiecare. De fapt, în perioada 2018-2020, compania ucraineană “Progres” din Zaporojie a livrat părții turce 12 astfel de motoare.

Compania turcă Baykar Machine, înființată și administrată de familia Bayraktar, intenționează ca până la sfârșitul anului să mai realizeze un prototip al acestei drone pe care să îl livreze comandamentului aerodromului Çorlu pentru efectuarea unor noi zboruri de testare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel