Turcia a început producția avionului de luptă de generația a 5-a

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Turkish Aerospace Industries (TAI) a produs prima componentă a avionului de luptă național (MMU) al Turciei, un proiect mult așteptat al industriei interne de apărare.

Aeronava, cunoscută în prezent sub numele TF-X (Turkish Fighter X), va fi compusă din aproape 20.000 de piese, iar producția pentru primul avion va fi, probabil, finalizată până la sfârșitul anului 2022, potrivit unui articol, din 5 noiembrie, al publicației turcești Daily Sabah.

Temel Kotil, CEO al TAI, a postat pe Twitter că producția primei componente a MMU a fost finalizată.

„Fiecare pas pe care îl facem pentru supraviețuirea proiectului nostru național este foarte semnificativ și valoros pentru noi”, a spus el.

Piesele și subsistemele, care vor intra în componența aeronavei, sunt fabricate de diverse companii locale din domeniile apărare și aerospațial, dar TAI este contractantul principal al proiectului.

Potrivit planului de dezvoltare, avionul va fi prezentat pentru prima dată, pe 18 martie 2023, urmând ca zborul inaugural să fie efectuat în 2026.

TF-X este un avion de generația a cincea cu caracteristici similare F-35 Lightning II fabricat de Lockheed Martin. Aeronava, dezvoltată de industria turcească, va înlocui treptat avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene turce, în anii 2030.

Potrivit publicației Defense Express, mai multe companii ucrainene s-au alăturat proiectului TF-X, dar detaliile acestei cooperări nu au fost făcute publice deocamdată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel