Trupele ruse și-au încheiat misiunea în Italia. Moscova anunță că își aduce acasă personalul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Imagini din timpul deplasării ajutorului umanitar rus spre Italia, sursă foto: Zvezda TV, portalul Ministerului Apărării rus
Imagini din timpul deplasării ajutorului umanitar rus spre Italia, sursă foto: Zvezda TV, portalul Ministerului Apărării rus

Trupele ruse, aflat în Italia în contextul pandemiei de COVID-19, și-au încheiat misiunea în Cizmă și se vor întoare în Rusia, potrivit Kremlinului.

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a anunțat că trupele ruse vor începe să se întoarcă în Rusia începând de azi, după ce în perioada 22-25 martie 15 avioane au dislocat în Italia aproximativ 100 de virologi, epidemiologic, alte cadre medicale, dar și militari ruși în contextul crizei generate de noul coronavirus.

Rușii se află în Italia e aproximativ o lună și jumătate. Prezența trupelor Moscovei în Italia a generat un imens scandal internațional, Moscova fiind acuzată că folosește ajutorul umanitar în scop propagandistic și a infiltrat agenți GRU în Italia.

Totuși, rușii anunță că italienii au mulțumit Moscovei pentru misiunea umanitară pe care Kremlinul a încheiat-o în Italia. Agenția de presă Tass îl citează pe președintele regiunii Lombardia Attilio Fontana care a mulțumit rușilor pentru „prietenie și solidaritate”, în cel mai dificil moment al Italiei din ultimii 80 de ani.

De subliniat însă că Fontana face parte din formațiunea politică de extremă-dreapta Liga Nordului, asupra căreia planează suspiciuni că ar fi finanțată extern.

CITEȘTE ȘI: Din Rusia, cu dragoste. Ce jocuri geopolitice face Moscova în vremuri de pandemie?


Cât de util a fost ajutorul Rusiei?


Ajutorul trimis de Moscova în Italia a născut numeroase controverse și acuze. Amintim că în acest sens publicația La Stampa a explicat că 80% din ajutorul rus pentru combaterea coronavirusului este „inutil”.

În replică, Ambasada Rusiei în Italia acuză „fake news-uri” prezentate de La Stampa.

Însă pe lângă lângă războiul declarațiilor cu privire la cât de util este ajutorul umanitar rus pe care Moscova îl folosește în scopuri propagandistice, Hamish De Bretton-Gordon (fost expert NATO în arme chimice) e convins că printre cei 104 de medici și experți ruși ajunși în Italia se află și ofițeri GRU.

CITEȘTE ȘI: Dan Dungaciu: În Italia nu sunt 'omuleți verzi', sunt ofițeri ai Armatei ruse care se plimbă pe drumurile NATO

În acest sens, DefenseRomania a publicat în aceste zile o amplă analiză despre cum Moscova a pornit maşinăria de propagandă şi a început atacul asupra ţărilor occidentale, dar mai ales împotriva Statelor Unite, împotriva NATO şi nu în ultimul rând împotriva Uniunii Europene, prin război informațional și dezinformări cu privire la coronavirus.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel