Trupele ruse, așteptate cu ”covorul roșu”: Armata poloneză va primi BAOBAB-K, vehicule care pun mine antitanc în timp record

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blłaszczak a semnat achiziția 
 pentru BAOBAB-K, sistem care poate amplasa mine antitanc
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blłaszczak a semnat achiziția pentru BAOBAB-K, sistem care poate amplasa mine antitanc

Armata poloneză își face temele și își cunoaște vulnerabilitățile. Varșovia știe că are un risc mai ridicat de invazie terestră, iar episodul invaziei ruse din Ucraina a fost suficient pentru a înțelege că primele ore și zile sunt vitale pentru cursul războiului.

 

Conștienți că Polonia are un risc mai ridicat de invazie terestră, polonezii se pregătesc pentru orice scenariu, iar noile sisteme de minat completează achizițiile mult mai răsunătoare ale Varșoviei, care includ tancuri Abrams, obuziere și tancuri sud-coreene sau sisteme HIMARS.

La începutul acestui an, oficialii polonezi anunțau că Polonia își va modifica substanțial strategia de apărare. Dacă înainte, o invazie dinspre est era planificat a fi oprită în interiorul țării, pe râul Vistula, experiența negativă a Ucrainei a arătat că apărarea la frontiere este cea mai bună opțiune.

Polonia este hotărâtă să nu facă pași în spate, iar vehiculele BAOBAB-K vor ridica baraje greu de trecut pentru orice adversar. Baobab-K este un sistem automat de punere a minelor, montat pe șasiul camionului Jelcz 8×8.

Pe 14 iunie ministrul apărării Mariusz Blaszczak a aprobat achiziția a 24 de sisteme BAOBAB-K, dezvoltate de compania poloneză de apărare Huta Stalowa Wola, împreună cu Jelcz, Belma, WB Group și Institutul Militar de Tehnologie de Inginerie din Polonia.

Sistemul este operat de două persoane și este folosit pentru a crea câmpuri de mine în mod automatizat sau manual. Sistemul digitalizat generează harta câmpului de mine, putând fi stabiliți și timpii de autodistrugere (Foto: Comandamentul General al Forțelor Armate poloneze, facebook).

Vehiculul poate fi echipat cu șase lansatoare (aruncătoare de mine), care pot transporta mine antitanc programabile MN-123.1 și MN-123.2 fabricate de Belma. Fiecare lansator poate fi echipat cu 20 de tuburi, iar un tub conține 5 mine antitanc. Astfel, fiecare vehicul poate să transporte până la 600 de mine.

În plus, sistemul poate fi echipat cu opt lansatoare de grenade fumigene de 81 mm.

BAOBAB-K poate arunca mine pe o distanță cuprinsă între 30 și 90 de metri de la axa vehiculului (stânga-dreapta), la o viteză între 5 km/h și 25 km/h. (Foto: Huta Stalowa Wola).

Un vehicul poate amplasa un câmp minat de până la 1.800 m lungime în mai puțin de 22 de minute.

Conceput pentru a fi operat de subunități de geniu la nivel tactic ale forțelor armate, sistemul de amplasare a minelor poate fi desfășurat pentru a distruge vehicule blindate și alte vehicule.

Achiziția celor 24 de vehicule se va desfășura între 2023 și  2026, iar oficialii companiei producătoare spun că BAOBAB-K a trezit interesul și altor armate NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel