Trump își pregătește marea lovitură diplomatică

H. D. Hartmann |
Data publicării:
Presedintele SUA, Donald Trump
EXCLUSIV
Presedintele SUA, Donald Trump

De câteva zile, presa americană de stânga, în special cea care promova, acum câteva luni, cazul Khashoggi ca un un exemplu al politicii greșite a președintelui Trump, a publicat părți ale unui raport CIA despre asasinarea lui Jamal Khashoggi. 

Trump a mai câștigat odată

Venerat ca un martir al luptei pentru libertatea presei și democrației, saudianul fusese ucis, în mod atroce, în consulatul Regatului Saudit din Istanbul. Fără a judeca, stânga americană, în lipsă de subiecte care puteau distruge imaginea lui Trump înainte de alegerile de mijloc de mandat, începuse să lege crima de teoriile din ce in ce mai absurde ale conspirației.

Ieri se stia că guvernul american consideră că aceasta crimă a fost ordonată de la un nivel foarte înalt. Dar guvernul SUA nu a dorit niciodată să-l acuze pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman de aceasta crimă în mod direct. Marți, președintele Trump a emis un comunicat prin care încearcă să pună capăt acestui caz. Frazele și gramatica acestui comunicat sunt extrem de interesante. Fără a își asuma nici un fel de joc politicianist, declarând crima și condamnând fără echivoc pe criminali, Trump dorește să închidă un episod politic bizar atât prin duritatea sa cât și prin impactul geo-strategic pe care l-a avut.

Interesantă este însă poziționarea Turciei, care după ce a tocat săptămâni în șir prin emisii cu pintea a unor informații directe despre caz, astăzi a tăcut. Undeva în mările subterane ale diplomației, atât SUA cât și Turcia au înțeles ca jocul este pe cât de periculos pe atât de nesigur. Periculos pentru ca punea în pericol stabilitate relației de securitate dintre cele două țări, relație pe care europenii și rusii o doresc distrusă. Nesigur pentru că deschidea un viitor neclar in față. SUA nu își permit pierderea Turciei ca aliat strategic, mai ales că se apropie decontul conflictului sirian și spinoasa problemă a prezenței iraniene atât din acel spațiu cât și în Yemen. Crima în sine, condamnată în termeni categorici de către SUA și al său  președinte, a produs o mutație periculoasă pentru regiune și anume a dus la un joc turcesc care depășea capacitățile reale militare și diplomatice ale lui Erdogan. Oricât ar fi vrut leaderul turc, Arabia Saudită avea resursele financiare și de infrastructură să continuie un război de uzură pe această temă. Complicată și ca mesaj, mai ales că Turcia numai elegantă nu este cu ziariștii incomozi, crima din Istanbul ar fi rezonat greșit cu lumea arabă, care nu a părut de loc impresionată de cazul Khashoggi.

Președintele Trump a intuit exact substanța conflictului pe care Turcia il pregătea. Lăsând ca Arabia Saudită să răspundă în totalitate pentru crimă, SUA și-au asigurat o libertate de acțiune care altfel nu ar fi avut-o. Aflat în negocieri intense și delicate cu Turcia pentru eliberarea pastorului Branson, acuzat de o stânga democrată orbită de ură și așteptat la colțul străzii de europeni și rusi, Trump a decis să nu lase jocul din mână. Refuzând să il sacrifice pe prințul saudian și ignorând cacofonia politică pe care Turcia o întreținea în mod voit, americanul nu numai că a câștigat esențial dar a si obligat strategic Turcia să dea înapoi. În momentul când a trimis-o pe directoarea CIA să preia dovezile pe care Turcia le pretindea ca le are, jocul lui Trump era ca și câștigat. Atunci Turcia a pierdut  jocul picăturii chinezesti a scurgerilor in presă. Cunoscută ca o profesionistă a jocului, seva CIA și-a înțeles misiunea. Fără a mai putea cere capul tânărului MBS al Arabiei Saudite, Turcia s-a văzut văduvită de singurul culiar strategic care outea să  o impună in fața puterilor europene și Iranului. Căci jocul strategic, acesta a fost. Acela de a izola SUA de aliatul său regional Arabia Saudită și de a oferi un canal nou de salvare a situației iraniene. Europenii, Rusia și Iran doreau o implozie a relațiilor americano-saudiene și deplasarea atenției spre Trump și alegerile din mijlocul lui octombrie. Dacă Senatul devenea democrat, suspendarea președintelui american devenea o posibilitate politică reală care servea, în primul rând, actorilor internaționali menționați mai sus. Șubrezirea poziției sale în Senat se putea datora și crimei saudite. În Senat, fără o suplimentare reală de locuri câștigate de republicani, ar fi fost la mână celebrului mormon Mitt Romney care fără ezitare îl executa în numele marilor case aristocratice americane.

Comunicatul de marți al președintelui american consumă astfel unul din episoadele cele mai complicate politic și strategic din mandatul Trump. Eliberează de tensiune atat casa Saud, dar în special arată sângele rece și nervii de oțel pe care leaderul american le-a avut în acel moment de răscruce. Jocul este resetat, anul 2020 poate începe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel