România, Grecia și Bulgaria - Plan de acţiune comun în domenii precum transporturi, energia şi comerţul

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că în cadrul discuţiilor purtate în cadrul Trilateralei România-Bulgaria-Grecia cele trei state au agreat implementarea unui plan de acţiune comun pentru a avea evoluţii semnificative în cooperarea trilaterală în domenii precum transporturi, energie, comerţ sau securitate, relatează Agerpres.

Trilaterala România-Bulgaria-Grecia desfășurată astăzi la Varna, în Bulgaria, contribuie la consolidarea cooperării dintre cele trei țări.

Am participat astăzi, la Varna, la Trilaterala România-Bulgaria-Grecia prin care am relansat dialogul dintre ţările noastre în jurul unor proiecte concrete de interconectare în transporturi, energie, comerţ sau securitate.

Cu această ocazie, toate cele trei state am agreat să implementăm un plan de acţiune comun pentru a avea evoluţii semnificative în cooperarea trilaterală", a afirmat Marcel Ciolacu, luni, într-o postare pe Facebook.

Premierul bulgar Nikolai Denkov a declarat la rândul său: Europa nu-şi mai poate permite să fie separată, să nu aibă drumuri de conexiune între aceste ţări, să nu aibă o conectivitate energetică şi, în acest fel, să fie dependentă de factori externi. Toţi noi trebuie să fim împreună, uniţi în fiecare aspect al cuvântului "împreună": şi din punct de vedere politic, şi ca şi valori comune pe care noi trebuie să avem fiecare în activitatea sa şi din punct de vedere al dezvoltării conectivităţii şi a viitorului nostru comun.

Vom continua discuţiile cu partea bulgară pe proiecte privind consolidarea interconectivităţii în regiune, a spus și premierul român.

Kyriakos Mitsotakis, premierul elen a subliniat că reuniunea a fost cumva afectată de cele întâmplate în Israel.

”Ne confruntăm cu nişte imagini groaznice, cu foarte mulţi cetăţeni luaţi ostatici, cu foarte multe victime şi recunoaştem dreptul Israelului de a se apăra. Acest lucru trebuie să se încheie, să se termine cât mai curând. Atena şi Bucureştiul întâmpină toate actuale cu poziţii comune şi acest lucru a fost încheiat astăzi cu o declaraţie comună pe care am şi semnat-o împreună. 

 

Infrastructură energetică

 

 

”Grecia are ambiţia de a juca un rol principal, un un rol important în sistemul energetic privind interconectorul de gaze şi livrarea gazelor către ţările noastre vecine din partea de nord. 

În curând, după cum ştiţi, va fi inaugurat şi următorul terminal de depozitare, de păstrare a gazelor naturale din gazoductul Alexandropolis şi vrem ca această regiune să o transformăm într-un centru energetic, un lucru care necesită dezvoltarea reţelelor de transport energetic, pentru a putea realiza viziunea noastră din punct de vedere energetic. 

Am discutat despre cum comisarul pe transporturi, am discutat şi despre coridoarele feroviare şi salutăm iniţiativa europeană, despre coridorul feroviar din Marea Baltică, Marea Neagră până la Marea Egee.

Am discutat şi stabilitatea geopolitică a Europei şi aderarea ţării noastre la Iniţiativa celor Trei Mări, care poate să se numească în curând chiar Patru Mări, pentru că aici putem include şi Marea Egee”, a mai arătat premierul elen..

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel