Trei persoane au fost condamnate în Iran pentru spionaj în favoarea Marii Britanii şi Israelului

DefenseRomania Team |
Data publicării:
 Preşedintele Iranului, Hassan Rohani
Preşedintele Iranului, Hassan Rohani

Autorităţile iraniene au informat marţi că trei persoane persoane, printre care o femeie care deţine şi cetăţenie britanică, au fost condamnate la pedepse cu închisoare pentru spionaj în favoarea Marii Britanii şi a Israelului, transmite AFP.

Anousheh Ashouri, care deţine dublă cetăţenie, a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru "transmiterea de informaţi către Mossad", serviciul secret al Israelului, a comunicat un purtător de cuvânt al Autorităţii judiciare, Gholamhossein Esmaili. Anousheh Ashouri a mai fost condamnată la doi ani de detenţie pentru primirea a unei sume "ilicite" de 33.000 de euro din partea Israelului, a adăugat el. Anousheh Ashouri se numără printre iranienii cu dublă cetăţenie aflaţi în detenţie în republica islamică, care nu recunoaşte dubla cetăţenie şi în general nu le acordă acces consular persoanelor arestate.

Totodată, Ali Johari, un cetăţean iranian, a primit tot 10 ani de detenţie pentru "diverse infracţiuni de spionaj, inclusiv legături cu Mossad şi întâlniri cu elemente având relaţii cu sioniştii", a indicat Esmaili. Purtătorul de cuvânt a precizat că Johari a fost în contact cu agenţi în India, Laos şi Sri Lanka, s-a deplasat în teritoriile palestiniene ocupate de Israel şi a "iniţiat procedura de obţinere a cetăţeniei acestui stat". Johari a mai primit doi ani de detenţie pentru că "a acceptat fonduri ilicite", în sumă neprecizată.

O a treia suspectă, Aras A, a fost angajată a British Council în Iran şi a fost acuzată de spionaj pentru agenţia de informaţii externe MI6 a guvernului britanic. Ea a fost iniţial condamnată în mai, însă curtea a confirmat marţi sentinţa.

O altă iraniano-britanică, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, a fost arestată în 2016 şi condamnată la 5 ani de închisoare pentru participare la manifestaţii anti-regim în 2009, acuzaţie negată de aceasta. Încarcerarea sa a provocat tensiuni importante cu Marea Britanie.

Alte două persoane cu dublă cetăţenie, omul de afaceri iraniano-american Siamak Namazi şi tatăl acestuia, Mohammad Bagher, execută sentinţe de câte 10 ani de detenţie pentru spionaj, într-un caz care a provocat indignarea Washingtonului.

Luna trecută, autorităţile iraniene au confirmat arestarea franco-iranienei Fariba Adelkhah, cadru universitar, fără însă a da detalii asupra cazului.

Vezi și: Directorul Mossad: Israel a restabilit relaţii oficiale cu Oman 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel