Trei cetăţeni australieni au fost arestați în Iran pentru spionaj

Eduard Pascu |
Data publicării:

Sistemul judiciar iranian a confirmat marţi deţinerea a trei cetăţeni australieni, care sunt acuzaţi de spionaj, a raportat marţi agenţia iraniană Tasnim citându-l pe purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare, Gholamhossein Esmaili, informează AFP.

Esmaili a anunţat că motivul arestării celor trei australieni l-au constituit acţiuni de spionaj şi efectuarea de fotografii în zone militare, precizează Tasnim, agenţie de presă apropiată ultarconservatorilor. Esmaili nu a identificat persoanele reţinute şi nu a dat detalii despre momentul în care au fost arestate.

Ministerul de externe al Australiei a anunţat că oferă asistenţă consulară familiilor a trei australieni reţinuţi în Iran după ce ziarul britanic The Times a relatat că două femei cu dublă cetăţenie britanică şi australiană şi iubitul australian al uneia dintre ele au fost reţinuţi în Iran.

Ziarul citat nu a identificat persoanele cu dublă cetăţenie, britanică şi australiană, la cererea Ministerului de Externe britanic şi a indicat că guvernul australian a preluat ambele cazuri.

În schimb, Canberra a anunţat că doi dintre australienii arestaţi sunt un cuplu de turişti, Jolie King şi Mark Firkin, originari din Perth (vest). A treia persoană a fost identificată drept profesoara universitară, Kylie Moore-Gilbert, specializată în politica Orientului Mijlociu (OM) şi mai precis în cea a ţărilor din Golf. Aceasta din urmă ar fi arestată de "mai multe luni" în Iran, din motive care rămân vagi, iar arestarea ei nu ar avea nimic de-a face cu cea a celor doi compatrioţi ai săi.

Marea Britanie a indicat miercuri că a comunicat ambasadorului Iranului preocuparea în legătură cu situaţia celor două persoane cu dublă cetăţenie britanică şi australiană reţinute în Iran.

Potrivit agenţiei Tasnim, preluată de AFP, aceste cazuri fac obiectul a două dosare separate şi cei trei australieni "sunt în aşteptarea procesului lor".

Vezi și: Trei persoane au fost condamnate în Iran pentru spionaj în favoarea Marii Britanii şi Israelului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel