Noul tratat STAR de reducere a armelor nucleare va fi rediscutat între SUA şi Rusia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Reprezentanţi ai Rusiei şi SUA vor avea în circa două săptămâni consultări asupra posibilităţii reînnoirii noului tratat START de reducere a armelor nucleare, care expiră în februarie 2021, a anunţat marţi un înalt funcţionar rus, citat de agenţia EFE.

'Rusia este pregătită pentru un dialog privind reînnoirea cu cinci ani a tratatului, aşa cum prevede acordul, dar nu putem prelungi ceva care nu este implementat', a semnalat la o conferinţă de presă directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentelor din cadrul MAE rus, Vladimir Iermakov.

Oficialul rus a exprimat opinia Moscovei, conform căreia Statele Unite nu au manifestat voinţa de a aborda cu Rusia aspecte ale dezarmării, în pofida dorinţei exprimate de preşedintele SUA, Donald Trump, de reluare a dialogului şi de normalizare a relaţiilor cu Moscova.

După ce a spus că toate eforturile Rusiei de a începe dialogul au fost inutile, insistând că este vorba despre dialog, nu despre negocieri, directorul din MAE rus a anunţat reuniunea care va avea loc la Geneva în două săptămâni în cadrul Comisiei Consultative Bilaterale care este prevăzută în tratat.

Denumit Noul START (pentru a nu se face vreo confuzie cu tratatul START semnat în anul 1991), acest tratat a fost semnat în anul 2010 de către preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev şi prevede o limitare paritară a arsenalelor nucleare ale SUA şi Rusiei. S-a stabilit atunci că tratatul va fi în vigoare timp de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii de comun acord pentru încă cel mult 5 ani.

Deşi SUA asigură că şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în tratat, nu este clar dacă preşedintele Trump va accepta reînnoirea documentului pe care, într-o convorbire telefonică cu Vladimir Putin în februarie 2017, l-a descris conform unor relatări din presă drept unul dintre acordurile prost negociate de Obama. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel