Tranzacție oficială între statele paria: Iranul primește avioane Su-35; Rusia își plătește „datoria”. Provocare pentru F-35 israeliene?

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-35 foto: @Goodfon Goodfon.com
Su-35 foto: @Goodfon Goodfon.com

Izolată internațional ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei și a crimelor de război sfâșietoare săvârșite în Ucraina, Federația Rusă și-a găsit un aliat important în Iran, stat fundamentalist și sponsor al terorismului. Ca urmare al sprijinului acordat Moscovei de regimul de la Teheran, Iranul primește avioane rusești de tip Su-35.

DefenseRomania scris încă de la finalul anului trecut, citând oficiali americani, că avioane Su-35 rusești, care inițial erau destinate Egiptului, vor ajunge în Iran ca urmare a faptului că statul fundamentalist a susținut activ și în mod direct invazia rusă prin furnizarea de tehnică militară, cu precădere drone kamikaze în special de tip Shahed-136.

Mai mult, potrivit serviciilor de informații occidentale, citate de presa din Vest, Rusia și Iranul, de acum aliați apropiați, negociază transferul către Armata rusă a mai multor arme, inclusiv rachete balistice.

Informația se pare că a devenit oficială și e confirmată tocmai de Iran: Avioane rusești Su-35 vor fi livrate Iranului.

Potrivit unui membru al Comisiei parlamentare pentru Securitate națională și Politică externă de la Teheran, pe numele său Shahriyar Kheidari, avioanele rusești Su-35 Flanker-E vor fi livrate încă din acest an. Oficialul iranian e citat de agenția oficială iraniană Tasnim

Astfel, înaltul oficial iranian a precizat că după martie 2023 primele avioane Su-35 rusești vor ajunge în Iran.

Nu e clar câte avioane va primi Iranul, deși în presă a fost avansat numărul de minimum 18. Știm cu certitudine însă că 24 de Su-35 Flanker-E au fost contractate de Egipt. Doar că tranzacția a căzut pentru că Statele Unite au amenințat că vor sancționa Egiptul, fiind pusă în pericol starea de operativitate a peste 200 de F-16, zeci de elicoptere AH-64 Apache și a sute de tancuri M-1 Abrams din înzestrarea trupelor egiptene.

Întrucât, Egiptul a plătit deja, iar avioanele fuseseră construite, contractul nu a putut fi anulat. Dar, Cairo a autorizat United Aircraft Corporation (UAC) din Rusia să le revândă în numele său. 

 

Su-35 Flanker-E, o provocare pentru avioanele F-35 israeliene?

 

2. Sursă foto... (su-35-rusia_52373000.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Tranzacția de Su-35 către Iran e privită cu mare îngrijorare de SUA, dar și de Israel. 

Tranzacția ar putea duce la alimentarea periculos de mult a tensiunilor în Orient, în contextul în care programul nuclear al Iranului continuă, stat care de altfel are în Constituție distrugerea Israelului (!).

Israelul deține o flotă extrem de puternică de F-35 personalizată. Tel Avivul a lăsat să se înțeleagă de mai multe ori că nu se va feri în a utiliza aceste avioane pentru a lovi facilități nucleare de pe teritoriul iranian pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare.

Forțele de Apărare ale Israelului și-au îmbunătățit avioanele de luptă F-35I Adir, astfel încât să poată zbura în Iran fără realimentare în aer. Pe de altă parte, aeronavele disponibile în prezent în cadrul Forțelor Aeriene ale Iranului nu pot să reziste în fața avioanelor F-35 modernizate, astfel că specialiștii vorbesc despre încercarea Teheranului de a contracara F-35I Adir cu avioane rusești Su-35 Flanker-E.

 Su-35 Flanker-E e considerat un avion de generația 4 ++. 

CITEȘTE ȘI: De data aceasta e fără echivoc: Su-35, generația 4 ++, doborât în Ucraina (Foto). Lovitură de imagine pentru aviația militară rusă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel