Armamentul curge spre Ucraina: Lituania anunță că va livra de urgență transportoare blindate. ”Ucrainenii știu sigur cum să folosească noua tehnică de luptă”

Cătălin Costea |
Data publicării:

Lituanienii anunță că vor trimite Kievului transportoare blindate.

În cadrul unei vizite de lucru efectuate pe 15 septembrie în Ucraina, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a anunțat că, în scurt timp, Ucraina va primi două loturi de transportoare blindate din Lituania, în baza unei decizii recente a guvernului de la Vilnius.

Landsbergis a menționat că Lituania a fost și rămâne un partener al Ucrainei, iar acordarea de asistență militară este în prezent unul dintre principalele domenii de cooperare dintre țări.

Șeful diplomației lituaniene nu a precizat ce tipuri de vehicule blindate care vor fi transferate și în ce cantitate, însă s-a declarat convins că “Forțele Armate ale Ucrainei știu sigur unde și cum să folosească noua tehnică de luptă” și a amintit că la pregătirea trupelor ucrainene pentru exploatarea tehnicii occidentale, care are loc în Marea Britanie, participă și instructori lituanieni.

Totuși, pe Internet au apărut fotografii cu transportoare auto blindate finlandeze Sisu (acum Patria) XA-180/185, care se presupune că ar fi, de asemenea, destinate Ucrainei și livrate în cadrul unui ajutor care nu se dorește a fi mediatizat, cel puțin la nivel oficial.

Lituania a mai livrat Ucrainei vehicule blindate M113 și vehicule de comandă și transport personal M577. De asemenea, Vilniusul a sprijinit Ucraina cu obuziere tractate M101 de 105 mm.

Ucraina a primit recent un număr mare de vehicule blindate, în principal vehicule MRAP din SUA și Turcia.

Cu toate acestea, aproape nimeni nu se aștepta ca transportoarele pe roți 6x6 Patria (Sisu) XA-180/185 să fie livrate Kievului.

Mai multe fotografii și videoclipuri au apărut deja cu aceste vehicule pe Telegram și Twitter, confirmând practic sosirea tehnicii de la finlandezi, inclusiv a sistemelor de apărarea antiaeriană ZU-23-2.

În prezent, Finlanda deține o gamă largă de vehicule de luptă pe roți Patria Pasi, de producție autohtonă, în special versiunile 476 XA-180/185, 111 XA-202 și 48 XA-203. Intenția conducerii militare este de a înlocui o parte dintre acestea cu un nou model, tot, 6x6, iar anul trecut a fost semnat un contract pentru 160 de transportoare blindate noi.

La noul produs participă și Estonia, Germania, Letonia și Suedia, țări care s-au alăturat proiectului anul acesta.

Patria XA-180 este un transportor auto blindat finlandez 6x6 produs de Sisu-Auto (acum Patria) în anii 1982-2005, cu un motor diesel Valmet 612 DWI cu capacitate de 240 CP. În afară de Finlanda, vehiculele mai sunt folosite în armatele din Estonia, Norvegia, Polonia și Suedia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel