Transgaz: Gazele din Marea Neagră, suficiente pentru consumul României la orizontul anilor 2027-2028

Sursă foto: Black Sea Oil & Gas
Sursă foto: Black Sea Oil & Gas

Consumul de gaze al României se va dubla şi, la orizontul anilor 2027-2028, gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru consumul care va fi în ţara noastră, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Acesta a participat vineri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor.

"Acest gazoduct va prelua şi o parte din gazele din zona Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, va prelua gazele din terminalele LNG, şi profit acum de prezenţa domnului ambasador al Turciei care e prezent la această festivitate în România şi sper că ne va sprijini pe lângă Guvernul turc pentru accelerarea accesului traderilor din România la capacităţile de lichefiere ale celor şase terminale de LNG din Turcia(...). Va prelua LNG din terminalele din Grecia, din zona Alexandropolis, Revithoussa şi Volos, unde cât de curând Transgaz, şi anunţ în premieră, e în negociere finală, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să finalizăm discuţiile cu compania MedGas care construieşte terminalul LNG din zona Volos. Întregirea infrastructurii pe teritoriul Bulgariei, pe coridorul vertical cu coridorul BRUA.... şi astfel România, cu gazele din Marea Neagră, cu gazele din zona Mării Caspice, cu LNG din terminalele din Turcia şi din Grecia, va deveni la nivelul anilor 2027 un hub foarte important în centru-estul Europei şi Balcani. Contăm pe gazele din aceste surse diversificate, de peste 15 miliarde mc, care vin în România şi vă spun de acum, aşa cum am declarat în ultimul timp, consumul României se va dubla şi nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente la consumul care va fi în România la orizontul anilor 2027-2028", a explicat Sterian, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că estimările includ şi Republica Moldova pentru a-i asigura gazele necesare de care are nevoie, dar şi Ucraina, care şi în prezent, prin coridorul transbalcanic, îşi aduce gaze din zona Mării Caspice.

Potrivit directorului Transgaz, aceasta va însemna creştere a nivelului de trai, industrializare a ţării, prestigiu pentru România în această parte a Europei.

"Acest moment era aşteptat de mult: semnarea ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul care pleacă de la ţărmul mării, se interconectează cu conductele de tranzit de pe coridorul transbalcanic şi până la Podişor. Acest gazoduct nu va fi o autostradă, ca şi BRUA, fără descărcări, cu o anumită direcţie. Practic, ce înseamnă aceste descărcări? Se vor racorda toate UAT-urile care sunt pe acest traseu în cele trei judeţe (Constanţa, Călăraşi, Giurgiu n.r), în beneficiul unei populaţii de peste 200.000 de locuitori şi sperăm şi al industriei care se va dezvolta având această importantă resursă de gaze ca şi utilitate în activităţile viitoare pe care le vor avea", a mai spus Ion Sterian.

Proiectul, cu o valoare estimată în prezent la aproximativ 478 milioane euro (cu TVA), constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla- Podişor, în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente. Această conductă se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale T1. Conducta este telescopică, formată din două tronsoane: tronsonul I, Ţărmul Mării Negre-Amzacea, în lungime de 32,4 km, cu o capacitate tehnică de 12 miliarde mc/an şi tronsonul II, Amzacea-Podişor, în lungime de 275,9 km, cu o capacitate tehnică de 9 miliarde mc/an.

Proiectul "Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor" este cuprins în Planul de dezvoltare al Transgaz pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, conform transportatorului naţional de gaze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1