Transferul de rachete ATACMS către Ucraina, un subiect blocat între declaraţii oficiale şi zvonuri mediatice

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Administrația președintelui american Joe Biden ar fi decis să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina chiar înainte de vizită oficială în SUA a președintelui Volodimir Zelenski, dar Casa Alba nu a dorit să dezvăluie această informaţie publicului, relatează Financial Times, cu referire la surse oficiale. Până la o abordare mai cuprinzătoare aspra subiectului putem să ne punem întrebarea: De ce această informaţie apare în presă, dacă oficialii de la Washington chiar nu au vrut să o comunice în mod oficial?

Una dintre sursele citate de Financial Times a relatat că SUA nu a dezvăluit nicio informație pentru a nu da indicii rușilor și pentru a nu-i încuraja să își mute liniile de aprovizionare mai departe de front. Totuşi, faptul că informaţia nu a fost comunicata înainte de vizită oficială în SUA a lui Volodimir Zelenski, ci la o zi diferenţa după încheierea acesteia, iar putea pune atât de mult în dificultate pe ruşi?

Financial Times a precizat că SUA vor trimite rachete în viitorul apropiat, inițial în loturi mici.

Sursele ziarului financiar au repetat, de asemenea, informațiile deja cunoscute, potrivit cărora Washingtonul va furniza Ucrainei o versiune de rachete înarmate cu muniție cu dispersie, mai degrabă decât cu un singur focos.

Sursele au declarat că trimiterea rachetelor înarmate cu muniție cu dispersie ar contribui la atenuarea unor îngrijorări în rândul oficialilor americani că livrarea de rachete cu un singur focos ar epuiza stocurilor militare ale armatei SUA.

 

Biden i-a promis lui Zelenski rachete ATACMS, dar fără să precizeze când se face transferul



Anterior, NBC News a precizat că Biden l-a informat pe Zelenski că Washingtonul va furniza Ucrainei un mic lot de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS pentru a o ajuta să respingă agresiunea militară rusa.

Sursele citate de postul de televiziune american NBC News nu au precizat când anume va primi Ucraina rachetele ATACMS sau când SUA vor anunța public decizia de a transfera rachetele.



Potrivit sursei din Congres SUA, citata de NBC, oficialii americani încă discută tipul și numărul de rachete care vor fi trimise Ucrainei, adăugând că țările din Europa de Est au transferat deja o parte semnificativă din stocurile lor de arme către Kiev.

După cum știți, Kievul cere de mult timp ca SUA sa transfere rachete ATACMS, care ar permite Ucrainei să lovească mai adânc în spatele liniei frontului.

Anterior, Washingtonul a explicat că SUA refuză să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune deoarece nu au rezerve suficiente din acest armament. Un alt motiv, care nu a fost dezvăluit public, este teama de escaladare din partea Rusiei.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a anunţat joi că Statele Unite vor livra Ucrainei "importante" mijloace de apărare aeriană, dar preşedintele Joe Biden nu doreşte să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune solicitate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Washington. 

''Pachetul de securitate'' este așteptat să fie anunțat mai târziu în cursul zilei de astăzi, dar consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că președintele Joe Biden a "stabilit că nu va furniza ATACMS", referindu-se la Army Tactical Missile Systems, "dar nici nu îl scoate din discuție în viitor".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel