Thailanda vrea să achiziționeze cel puțin opt de avioane de luptă F-35

Cătălin Costea |
Data publicării:
F-35 Lightning II, foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II, foto: Lockheed Martin

Într-un material video publicat în urmă cu trei zile pe canalul de Youtube al postului thailandez de știri Ch3ThailandNews, se precizează că Forțele Aeriene ale Regatului Thailandei intenționează să propună guvernului un plan privind achiziționarea a cel puțin opt de avioane de luptă F-35.

Pentru a evita speculațiile pe acest subiect, comandantul Forțelor Aeriene thailandeze, generalul Naphadet Thupatemie, a dezvăluit că este imperios necesară înlocuirea actualei flote de avioane de luptă care a devenit  învechită, greu de întreținut, nerentabilă și nesigură pentru zbor.

Acesta consideră că F-35 reprezintă cea mai bună alegere.pentru forțele pe care le conduce, deoarece prețul actual al avionului a scăzut cu aproximativ 42% față de momentul când a fost lansat pe piață și nu putea fi achiziționat cu mai puțin de 142 milioane de dolari.

“Acum [prețul] este redus la 82 de milioane de dolari pe aparat. F-35 numai  este un avion la care să nu putem ajunge. Și este posibil să-l obținem la prețul de 70 de milioane de dolari sau mai bine”, a precizat oficialul militar vizând achiziționarea mai multor aeronave.

Pentru documentarea nevoilor financiare va fi înființată o comisie care va examina planurile de achiziție, eventuala finanțare urmând să fie inclusă în bugetul anului fiscal 2023 care începe în octombrie 2022.

Generalul consideră că cetățenii Thailandei vor susține această achiziție în pofida efectelor negative ale Covid 19 asupra economiei naționale, întrucât avionul F-35 reprezintă în primul rând un factor de securitate prin descurajare și apoi o armă performantă.

Cu toate acestea, Naphadet Thupatemie consideră că nu este necesară achiziționarea deodată a unei întregi escadrile de F-35, fiind adecvată cumpărarea inițială a 8 - 12 avioane, suplimentată eventual de drone coordonate din avioanele pilotate (loyal wingmen), iar completarea escadrilei să aibă loc pe parcurs, când bugetul țării va permite.

Nu avem nevoie de o flotă mare de avioane F-35. Putem folosi doar 8 până la 12 avioane de luptă și putem folosi vehicule aeriene fără pilot pentru a zbura lângă aeronava pilotată. Acest lucru va economisi bani. Tehnologia este relativ nouă, dar este foarte probabil să se dezvolte rapid”, a declarat generalul.

Propunerea va fi trimisă premierului Prayut Chan-o-cha în scurt timp, imediat ce va fi finalizat caietul de sarcini privind achiziționarea avioanelor de luptă.

În prezent, Forțele Aeriene thailandeze au în dotare avioane F-5 și F-16 cu o vechime de peste 30 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel