Tancurile britanice Chieftain, pregătite pentru Ucraina. Predecesorul Challenger 1 produs în 1960 e însă peste T-55, T-62 și chiar T-72 rusești

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc britanic de luptă de tip Chieftain. Foto: The Tank Museum
Tanc britanic de luptă de tip Chieftain. Foto: The Tank Museum

Marea Britanie se pregătește să transfere Ucrainei tancuri principale de luptă de tip Chieftain, produse în anii 1960.

Tancurile Chieftain sunt predecesoarele Challenger 1. 

Transferul acestora a fost anunțat de jurnalistul ucrainean Roman Bochkala, care a postat un clip video și poze în care apărea alături de aceste tancuri, undeva într-o locație din Regatul Unit al Marii Britanii.

Unul dintre tancuri era pe jumătate vopsit, fiind pregătit pentru transferul în Ucraina.

Jurnalistul ucrainean anunța că se află în fața unor tancuri Challenger 1 britanice din anii 1980, însă acestea erau de fapt tancuri principale de luptă Chieftain.

 

 

 

Expert militar: Tancurile britanice Chieftain produse în 1960, sunt însă peste T-55, T-62 și chiar T-72 rusești

 

Acest lucru a fost subliniat de expertul militar David Axe, într-un material semnat pentru Forbes.

„Bochkala a descris tancul în fața căruia s-a filmat ca fiind un Challenger 1 din anii 1980. Nu este. Este un Bochkala, tanc principal de luptă care a fost predecesorul Challenger 1 în anii 1960”, scrie Axe.

Chieftain e un tanc de 62 tone, cu un motor Diesel, vechi, dar nu inutil. 

„Chieftain e peste tancurile sovietice T-54/55, T-62 și T-62”, precizează pe contul săi de Twiiter și Nicholas Drummond, expert militar britanic.

În cursul acestui an Ucraina a primit mai multe tancuri occidentale. Dintre acestea doar 14 au fost Challenger 2 britanice, marea majoritate fiind tancuri de producție germană de tip Leopard 1 și Leopard 2.

Challenger 2 nu a fost distrus până acum pe câmpul de luptă - singurele pierderi suferite în luptă au fost rezultatul unui "friendly fire" - un tanc britanic Challenger 2 a fost distrus o singură dată, nu însă de inamic, ci de un alt tanc Challenger 2. Acest lucru s-a întâmplat în 2003, în Basra, Irak.

CITEȘTE ȘI: Challenger 2 a reconfirmat că este cel mai bun tanc. Abrams și Leopard 2 au fost învinse la competiția Iron Spear (Foto/Video)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel