Challenger 2 a reconfirmat că este cel mai bun tanc. Abrams și Leopard 2 au fost învinse la competiția Iron Spear (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Săptămâna trecută, pe 3 mai, s-a dat startul oficial în Letonia la competiția Iron Spear, care se desfășoară în mod regulat sub conducerea Grupului de luptă NATO din Letonia. Echipaje din mai multe state membre NATO au participat la eveniment, care s-a desfășurat la două categorii - tancuri de luptă principale și vehicule de luptă.

 

Competiția IRON SPEAR a avut loc săptămâna trecută în Letonia. Aici au participat mai multe echipaje de tancuri și de vehicule de luptă ale infanterie.

Competițiile cu tancuri, cunoscute și sub numele de biatlon cu tancuri, sunt de obicei asociate cu Rusia, dar nu este singura țară care organizează astfel de evenimente. La competiția Iron Spear de anul acesta, organizată în Letonia, au participat echipaje de tancuri din multe țări NATO. Cei mai buni s-au dovedit a fi britanicii, care au învins pe faimosul Abrams.

NATO a organizat competiția pentru a testa capacitatea tanchiştilor de a găsi rapid inamicul și de a se deplasa pe un traseu cu obstacole. În comunicat se precizează că NATO menține unitățile în stare de alertă pentru a răspunde la orice situație.

În același timp, vineri, 5 mai, au fost anunțați câștigătorii competiției: la categoria tancuri de luptă principale, britanicii au ocupat primul loc cu tancul Challenger 2, spaniolii cu Leopard 2E s-au clasat pe locul al doilea, iar americanii cu tancul Abrams pe locul al treilea.

În ceea ce privește competiția pentru vehiculele de luptă ale infanteriei, echipa din Canada, care operează LAV 6, a avut avantajul aici. iar echipa spaniolă a ocupat locurile doi și trei cu ASCOD Pizarro.

Potrivit NATO Battle Group Letonia, scopul competiției este de a testa capacitatea echipajelor de a localiza inamicul și de a se deplasa rapid pe câmpul de luptă. "NATO menține unitățile la un nivel ridicat de pregătire, capabile să răspundă la orice situație", se arată în comunicat.

Challenger 2, este un tanc unic din punct de vedere al caracteristicilor sale tehnice. A fost dezvoltat exclusiv pentru nevoile armatelor Marii Britanii și Omanului și se distinge prin armamentul său. Deși tunul său principal are un calibru tipic pentru majoritatea tancurilor occidentale, și anume 120 mm, Challenger 2 trebuie să folosească o muniție diferită de cea a Leopard 2, Leclerc sau Abrams.

Acest lucru se datorează faptului că tancul britanic nu are un tun cu țeavă lisa, ci un tun ţeava ghintuită, ceea ce obligă la utilizarea unei muniții speciale. Eficacitatea sa în luptă este confirmată de un record neobișnuit - echipajul unui Challenger 2 a fost creditat cu distrugerea unui tanc inamic de la o distanță de 5100 de metri.

 

Challenger 2 a demonstrat în Irak, pentru prima dată, că este cel mai bun tanc

 

Cu ani în urmă, punctul forte al Challenger 2 era și protecția foarte bună a vieții echipajului, care în varianta Challenger 2 TES s-a tradus printr-o greutate record de 74 de tone, cea mai mare dintre tancurile moderne.

Greutatea mare a tancului se traduce însă în calitatea protecției, fapt verificat în timpul luptelor din Irak, unde Challenger 2 a rezistat împotriva rachetelor ghidate antitanc și al lansatoarelor de grenade. Recordman stabilit de un Challenger 2 -  a încasat 14 lovituri de la lansatoare de grenade RPG-7 și de la o rachetă ghidată Milan și s-a retras din ambuscada prin propriile forțe.

Mai mult, niciunul dintre tancurile Challenger 2 nu a fost distrus până acum pe câmpul de luptă - singurele pierderi suferite în luptă au fost rezultatul "focului prieten" - un tanc britanic Challenger 2 a fost distrus o singură dată, nu de inamic, ci de un alt tanc Challenger 2. Acest lucru s-a întâmplat în 2003, în Basra, Irak.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel