Tancurile ușoare AMX-10 RC vor ajunge în Ucraina peste câteva zile. Șansele pentru transferul tancurilor Leclerc sunt aproape zero

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
AMX-10 RC este un vehicul militar blindat de recunoaștere. Sursa foto: Defense.gouv.fr.
AMX-10 RC este un vehicul militar blindat de recunoaștere. Sursa foto: Defense.gouv.fr.

Ministrul Forțelor Armate francez, Sébastien Lecornu, dezvăluie că primele tancuri uşoare AMX-10 RC vor fi livrate în Ucraina la sfârșitul săptămânii viitoare.

Sébastien Lecornu a anunțat, într-un interviu acordat pentru Le Parisien, că perioada de intruire a militarilor ucraineni este aproape de final, iar blindatele vor fi livrate în câteva zile, scrie LeFigaro.

„Instruirea este aproape de finalizare, iar tancurile vor fi livrate la sfârșitul săptămânii viitoare”, a menționat ministrul francez.

El a refuzat să spună numărul de tancuri ce vor fi livrate „pentru a nu oferi informații strategice Rusiei”.

Ministrul Apărării a ținut să sublinieze că Franța pregătește lunar un batalion de militari ucraineni.

„În general, ritmul de pregătire se accelerează, atât pe teritoriul nostru – cu pregătire de specialitate pe echipamentele pe care le furnizăm, cât și în Polonia – cu pregătire mai generală a batalioanelor întregi în ritm de 600 de militari pe lună, începând din martie”, a notat Lecornu.

 

Tancurile Leclerc, șanse mici să le vedem în Ucraina

Tanc Leclerc, transportat în România / MApN

Comentând posibilitatea furnizării tancurilor Leclerc Ucrainei, șeful Ministerului francez al Apărării a subliniat deficiențele asociate cu succesul limitat al acestor echipamente la export, în ciuda performanțelor sale excepționale. ”Prin urmare, transferul acestuia în Ucraina nu va impulsiona vânzările de tancuri franceze, din moment ce coaliția de țări care transferă tancuri Leopard a fost deja creată”, a explicat el.

Reamintim că Franța a fost prima țară care a anunțat livrarea de bilindate construite cu tehnologie occidentală. La începutul lunii ianuarie, președintele Macron a anunțat furnizarea de tancuri franceze AMX-10 RC cu roți . Potrivit presei, Parisul trebuia inițial să transfere 14 blindate  AMX-10 RC. În total, se așteaptă să fie transferate în Ucraina aproximativ 40 de astfel de blindate.

AMX-10 RC este un vehicul blindat de luptă produs de compania franceză GIAT, conceput pentru recunoaștere. A fost în serviciul forțelor armate franceze din 1981. Armata franceză  avea  peste 240 de astfel de vehicule în 2021, când a început procesul de înlocuire treptată cu vehicule de recunoaștere de luptă Jaguar.

Adesea numit „tanc pe roți”, deoarece este capabil să lupte cu vehicule blindate, AMX-10 RC este echipat cu un tun de 105 mm, o mitralieră de 7,62 mm și două lansatoare de grenade de fum acționate electric de fiecare parte a turelei. - Foto: Armée française

Muniția constă din 38 de proiectile de 105 mm, 4.000 de cartușe de 7,62 mm și 16 grenade fumigene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel