Turcia, pregătită să înceapă producția tancului Altay. Erdogan este aşteptat să semneze un contract pentru primele 100 de tancuri

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Prototipul tancului Altay, dezvoltat în cadrul unui program militar ambiţios la care industria turca de apărare lucrează de mai mulţi ani.. Sursa Foto: BMC Company.
Prototipul tancului Altay, dezvoltat în cadrul unui program militar ambiţios la care industria turca de apărare lucrează de mai mulţi ani.. Sursa Foto: BMC Company.

La începutul anului 2023, Turcia va începe producția în serie a tancului Altay. Potrivit presei turce, pe 9 ianuarie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita fabrica de tancuri pentru a participa la ceremonia oficială. De asemenea, la aceasta va participa și emirul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

 

Presa turca scrie că, în timpul ceremoniei, Erdogan va semna un contract pentru achiziționarea a 100 de tancuri Altay de la compania BMC (unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale și militare din Turcia).

Turcia intenționează să achiziționeze un total de 1.000 de tancuri, prima tranșă urmând să fie de 250 de tancuri. Qatar este a doua țară care a plasat o comandă pentru Altay. Potrivit unor informații neoficiale, peste 100 de tancuri vor dori să achiziționeze forțele terestre ale armatei qatareze. 

Potrivit unor surse turce, doar unități prototip ale tancului Altay vor fi produse în 2023. Acestea vor trebui să treacă printr-o serie de teste. Partea turcă informează că, până la sfârșitul lunii ianuarie, vor avea loc așa-numitele ''teste coreene''. Coreea de Sud este implicată în proiect tancului Altay, deoarece acesta are la baza sud-coreean K2 Black Panther .

Compania sud-coreeană Hyundai Rotem are o implicare serioasă în proiectarea tancului dezvoltat de industria turca de apărare. Tancul Altay are la baza proiectul tancul coreean K2 Black Panther. Cel mai important aspect, Turcia și Coreea de Sud au convenit asupra unui transfer de tehnologie, care a ajutat semnificativ proiectul Altay.

DefenseRomania a scris în ultima luna a anului 2022 ca industria turcă de apărare este pregătită să înceapă producția în serie a primului tanc turcesc de nouă generaţie. Astfel, proiectul tancului Altay intră în faza mult așteptată, după o lungă perioadă plină de embargo pe unele componente şi câteva teste eşuate. Prima fază a producţiei include 100 de tancuri comandate de armata turcă de la compania BMC.

De asemenea, Coreea de Sud a rezolvat problema Turciei în ceea ce privește unitatea de propulsie - motorul care urmează să fie instalat pe primele tancuri Altay este fabricat de industria coreeană.

Inițial s-a dorit ca tancul Altay să primească un motor diesel de 1.500 CP de la compania germană MTU Friedrichshafen GmbH, cuplat la o transmisie germană Renk, cu care a fost echipat primul prototip Altay. În același timp, concernul german Rheinmetall a creat o societate mixtă cu concernul turcesc BMC pentru producția de diferite tipuri de vehicule de luptă, inclusiv tancuri Altay.

După ruperea relaţiilor cu partea germană, industria turca de apărare a lucrat asiduu la dezvoltarea unui motor 100% made în Turcia pentru tancul Altay. Cu toate acestea, din cauza multor probleme întâmpinate în primele etape de proiectare, industria turca de apărare a decis ca primul lot de 100 de tancuri Altary să primească motorul coreean Doosan DV27K cu o putere de 1500 CP. Cel mai probabil, următorul lot de tancuri Altay va primi motorul mult aşteptat la care lucrează industria turcă.

Altay este un tanc greu proiectat de mai multe companii din industria de apărare turcă, cu sprijinul unor companii sud-coreean,  care are bază multe elemente pe care le găsim şi la tancul sud-coreean K2 Black Panther. Față de structura de bază, turela acestui tanc a fost reproiectată semnificativ, cu ajutorul a numeroase componente produse de industria de armament turcă, parțial pe baza transferului de tehnologie din Coreea de Sud.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel