Ucrainenii dispun de un număr mic de tancuri T-84 Oplot, dar asta nu i-a împiedicat să le folosească în luptă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene au început să folosească pe câmpul de luptă tancurile T-84 Oplot. Mai multe fotografii care surprind tancul T-84 în prima linie a confictului militar au fost publicate pe rețelele de socializare. În 2017, doar șase din cele zece tancuri T-84 au fost restaurate și oferite forţelor armate ucrainene.

Potrivit imaginilor publicate pe Twitter, armata ucraineană a desfășurat ultima generație de tancuri T-84 Oplot.

Analistul militar David Axe scrie pentru Forbes, într-un articol în care analizează prezenţa tancului T-84 Oplot pe câmpul de luptă, că uzina mecanică Malyshev din Harkov – a făcut în 20 de ani doar 10 copii ale lui T-84 pentru armata ucraineană. 

Ucrainenii nici măcar nu le-au păstrat pe toate cele 10. Se pare că au vândut patru dintre cele zece tancuri T-84 Oplot americanilor. Dar, după cum a relatat DefenseRomania anul trecut, Ucraina a oferit Statelor Unite, în scopul testării, cinci tancuri T-84.

În 2003, guvernul SUA a achiziţionat din Ucraina patru tancuri principale de luptă T-84 (cea mai recentă versiune a T-80UD), toate echipate cu sistemul activ de protecţie Drozd. Cele patru tancuri T-80UD au ajuns la Centrul de Testare Aberdeen al Armatei SUA, în decembrie 2003 și ianuarie 2004. Cel de-al cincelea tanc  T-84 Oplot a fost livrat de Ucraineni în Statele Unite în toamna anului trecut.

The Military Balance 2021 - ghidul anual al Institutului Internațional pentru Studii Strategice – preciza că în inventarul Forţelor Armate Ucrainene sunt doar cinci tancuri T-84 Oplot.

T-84 Oplot este o versiune îmbunătățită a T-80 MBT de fabricație rusă, care a fost dezvoltată și fabricată în Ucraina.

T-84 Oplot dispune de un tun cu țeavă lisă KBA3 de 125 mm cu încărcare automată de tip carusel. Tunul de 125 mm poate trage și cu proiectile ghidate, ceea ce îi permite să lovească cu precizie tancuri şi vehicule blindate aflate pe o rază de 5.000 m.

Carena și turela T-84 Oplot sunt protejate de un blindaj pasiv și de un blindaj reactiv exploziv (ERA). Tancul poate rezista la o explozie de 10 kg de TNT sub șenilele tancului și până la 4 kg sub compartimentul șoferului.

T-84 Oplot este echipat cu un motor diesel 6TD-2 care dezvoltă 1.200 CP. Acesta poate rula la o viteză maximă de 70 km/h pe șosea, cu o autonomie maximă de croazieră de 450 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel