Taiwanul tratează serios amenințarea Chinei și cumpără din SUA aproximativ 400 de rachete Harpoon cu lansare terestră

Cătălin Costea |
Data publicării:

Un nou flux de armament american defensiv ia naștere pe direcția Indo-Pacific. În cadrul unui efort mai amplu de înzestrare, în valoare totală de 19 miliarde de dolari, Taiwanul va cumpăra aproximativ 400 de rachete Harpoon cu lansare terestră, menite să respingă o eventuală  invazie chineză.

Taiwanul a achiziționat anterior versiuni ale Harpoon cu lansare de pe platforme navale. Noul contract cu Boeing, emis în numele Taiwanului de US Naval Air Systems Command, reprezintă o premieră pentru versiunea mobilă cu lansare de pe uscat, potrivit Rupert Hammond-Chambers, președintele Consiliului de Afaceri SUA-Taiwan. 

Alte trei persoane familiarizate cu acordul, inclusiv un oficial din industrie, au confirmat că beneficiarul contractului este Taiwanul, în condițiile în care Pentagonul a anunțat pe 7 aprilie contractul de 1,7 miliarde de dolari cu Boeing  fără a menționa și cine este cumpărătorul. 

Locotenent-colonelul Martin Meiners, un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare, a evitat să spună dacă Taiwanul va fi destinatarul rachetelor Harpoon, dar a declarat că „furnizarea către Taiwan a articolelor de apărare, care include susținerea capabilităților existente prin vânzări militare străine și vânzări comerciale directe, este esențială pentru securitatea Taiwanului”.

Contractul Harpoon a fost citat și de membrii Congresului american, inclusiv de reprezentantul Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, ca parte a vânzărilor „întârziate” din SUA către Taiwan, în valoare totală de 19 miliarde de dolari, despre care se consideră că “trebuie accelerate”. Pe lângă Harpoon, lista include avionul de luptă F-16 Block 70, torpila MK-48, obuzierul autopropulsat M109A6 Paladin și racheta Stinger.

Mai multe aspecte privind livrările vor fi discutate marți (18 aprilie) în cadrul unei audieri a Comitetului pentru Forțele Armate al Camerei, care se concentrează pe zona Indo-Pacific.

Rachetele Harpoon cu lansare terestră, utilizate de apărarea de coastă, au jucat un loc central într-o serie de simulări ale luptei (jocuri de război) de apărare împotriva atacului Chinei, desfășurate anul trecut de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

„Datorită mobilității și capacității lor de a acoperi întreaga strâmtoare, aceste rachete au fost foarte eficiente împotriva forțelor de invazie chineze”, a declarat analistul Mark Cancian care a gestionat exercițiile. „De asemenea, au redus nevoia de a staționa forțe americane pe insulă. Cu toate acestea, 400 de rachete nu sunt suficiente. Taiwanezii au nevoie de mult mai multe.”

Actualul acord de 1,7 miliarde de dolari a fost precedat în martie 2022 de un contract de 498 de milioane de dolari prin care Taiwanul beneficiază de la Boeing de sisteme de lansare Harpoon „Coastal Defense System”, respectiv transportoare mobile, radare și echipamente de antrenament.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel