T-64BM vs. T-64 în Ucraina. Tancul, mai 'ucrainean decât rusesc'

În Ucraina tancurile modernizate T-64BM Bulat s-au confruntat cu tancurile T-64, operate de separatiștii pro-ruși și trimise de Moscova.

Începând din 2018, Armata Ucrainei a primit aproximativ 150 de tancuri T-64 modernizate. Americanii de la National Interest subliniază, într-o analiză, că deși T-64 a fost construit de Uniunea Sovietică, tancul este „de fapt mai ucrainean decât rusesc”. Asta pentru că a fost fabricat la Liov, pe teritoriul Ucrainei iar în momentul în care „s-a prăbușit Uniunea Sovietică, Ucraina a devenit principalul utilizator al acestui tanc ... și i-a revenit și uzina care fabrica tancurile”.

Despre T-64 știm că nu fost exportat, fiind considerat la vremea respectivă un model avansat, URSS preferând să vândă T-55, T-62 și T-72. După prăbușirea Uniunii Sovietice, tancurile T-64 au fost preluat de Rusia, Ucraina și Uzbekistan.

Versiunea Ucrainei T-64BM Bulat aduce o serie de modificări importante. În primul rând un motor diesel, rachete ghidate, sisteme digitalizate de comunicare, navigație prin satelit etc. 

 

Separatiștii din Ucraina au primit T-64 din Rusia

 

În moementul în care a izbucnit războiul din Ucraina, în 2014, Kievul a trimis în luptele din Donbas și tancurile T-64. Dar, scrie sursa citată, 'mulțumită' Rusiei, separatiștii au beneficiat și ei de tancuri T-64. În iunie 2014, NATO a publicat imagini prin satelit în care se puteau observa tancuri T-64 care traversau Rusia, cu destinația Ucraina. Câteva zile mai târziu pe rețelele de socializare apăreau imagini cu separatiștii pro-ruși operând T-64 în așa-numita Republică Populară Donețk. Desigur, Moscova a argumentat la vremea respectivă că separatiștii au ”preluat” tancurile de la Armata Ucrainei, fapt contrazis de Guvernul de la Kiev care a publicat imagini cu un T-64 capturat de la forțele separatiste pro-ruse și care, consultând numărul de serie, s-a dovedit că a fost fabricat de URSS și opera sub comanda Rusiei.

Sursa citată precizează că trasferul tancurilor T-64 efectuat de Rusia către separatiștii pro-ruși din Donbas are sens în condițiile în care, fabricat chiar în Ucraina, rebelii nu ar trebui să aibă prea multe dificultăți cu mentenanța și întreținerea tancurilor.

Dar, concluzionând, National Interest amintește că tancurile T-64BM Bulat ale Ucrainei au un mare plus în fața celor rusești. Modernizate și mai sofisticate, ele sunt totodată și mai fiabile decât tancurile T-64 rusești. Ambele însă sunt vulnerabile la atacurile aeriene sau împotriva infanteriei și rachetelor ghidate antitanc. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel