Sute de rachete aer-aer AIM-120C și sute de lansatoare. Primul mare acord de arme al președintelui Biden cu Arabia Saudită

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Avion F-16 echipat cu rachete AIM-120 C7 AMRAAM (Air-to-Air Medium-Range Missile)
Avion F-16 echipat cu rachete AIM-120 C7 AMRAAM (Air-to-Air Medium-Range Missile)

În primul discurs de politică externă al președintelui american Joe Biden, acesta a promis că va pune capăt întregului sprijin al SUA pentru "operațiile ofensive" din războiul din Yemen, inclusiv vânzărilor de arme aferente, declarându-și totodată angajamentul de a consolida diplomația pentru a pune capăt conflictului.

Joi, 4 octombrie, administrația a trimis Congresului o notificare despre primul acord de armament propus Arabiei Saudite de la preluarea mandatului de către Biden. Acordul include livrarea a 280 de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM și 596 de lansatoare de rachete, în valoare totală de 650 de milioane de dolari.

Vânzarea propusă vine probabil din îngrijorarea administrației Biden cu privire la tehnologia dronelor iraniene și face parte din eforturile de a asigura Arabia Saudită privind menținerea angajamentului Statelor Unite înainte de a relua discuțiile nucleare cu Iranul.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a subliniat dreptul Arabiei Saudite la autoapărare, afirmând că "vânzarea propusă este pe deplin în concordanță cu angajamentul administrației de a conduce diplomația pentru a pune capăt conflictului din Yemen, asigurându-se totodată că Arabia Saudită are mijloacele de a se apăra împotriva atacurilor aeriene ale milițiilor Houthi susținute de Iran.

Demersul evidențiază o îngrijorare crescândă a Statelor Unite față de utilizarea dronelor de către Houthi și alți parteneri ai iranienilor. Dronele s-au răspândit în regiune, fiind din ce în ce mai folosite de actori nestatali și înregistrându-se o adevărată cursă a înarmărilor, despre care mulți analiști spun că Washington a declanșat-o.

Operațiile cu drone dintre Hezbollah și Israel au crescut, iar Iranul și-a extins tacticile de război asimetric folosind drone pentru a hărțui Arabia Saudită.

În octombrie 2021, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva entităților și persoanelor care au sprijinit programul de drone al Gărzilor Revoluționare iraniene, în ceea ce analizele spun că este un răspuns la dronele iraniene care vizează forțele americane în Irak.

 

Arme în schimbul cu încetării blocadei porturilor yemenite

 

În timp ce acordul în sine indică preocuparea continuă a lui Biden cu Iranul, momentul anunțului indică faptul că administrația continuă să prezinte regatele din Golf ca o prioritate. Așa cum a făcut administrația Obama, Departamentul de Stat al administrației Biden oferă partenerilor din Golf, precum Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, actualizări despre negocierile nucleare cu Iranul, împreună cu vânzările de arme.

Pe de altă parte, Statele Unite presează Arabia Saudită să pună capăt blocadei porturilor yemenite. Odată cu amenințarea foametei și escaladarea disputei asupra orașului Marib, blocada a adâncit cea mai gravă criză umanitară din lume, iar negociatorii Houthi cer coaliției conduse de Arabia Saudită să ridice blocada ca o condiție pentru încetarea focului.

Continuarea vânzărilor de arme fără nicio schimbare semnificativă a comportamentului saudit ar trimite un mesaj de sprijin american necondiționat pentru mișcările coaliției conduse de Arabia Saudită, ceea ce ar accentua și mai mult tensiunile existente în Golf și ar încuraja cursa înarmării ajunsă deja la un nivel fără precedent

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel