Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: National Interest
Sursa: National Interest

Serviciile de informații din NATO au trimis aliaților date despre mișcările submarinului rusesc K-329 Belgorod și un posibil test al torpilei Poseidon , numită de presa rusă și „arma Apocalipsei”.

UPDATE, 15.30:

Structura de combatere a dezinformării a CNSA (Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei) avertizează cu privire la conținutul potențial înșelător din articolul publicat de cotidianul La Repubblica.

Potrivit CNSA al Ucrainei, NATO nu a făcut publice informații privind activitatea submarinului Belgorod, iar activitatea submarinelor rusești, precum și gradul de modernizare al acestora sunt permanent monitorizate.

”Astfel de declarații nefondate nu fac decât să sporească terorismul informațional promovat de Federația Rusă”, se mai arată în comunicatul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei.

 

***

 

Putin pare că dorește să ridice  și mai mult riscul confruntării nucleare și lansează o nouă provocare pentru Occident.

Potrivit publicației italiane La Repubblica, submarinul ”Belgorod” a fost mutat în Marea Kara și nu este exclus ca Marină Rusă să testeze pentru prima dată torpila Poseidon, capabilă să parcurgă sub apă o distanță de 10 mii de kilometri.

Infromația vine dintr-un raport al NATO, transmis celor mai importante state aliate în ultimele zile. Raportul notează mișcările submarinului nuclear ”Belgorod”, care a devenit operațional în iulie.

Foto: submarinul rusesc K-329 Belgorod

Această torpilă poate purta un focos nuclear, capabil să provoace un „tsunami radioactiv”. Experții compară efectul lansării sale cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale.

O particularitate a acestui sistem este că lansările nu pot fi urmărite: torpila a fost proiectată să emită foarte puțină căldură și să se miște silențios cu o viteză de peste 100 km/h.

După cum clarifică publicația rusă RBC, Belgorod este un submarin multifuncțional cu propulsie nucleară, conceput pentru a găzdui sistemul de torpile nucleare subacvatice fără pilot Poseidon. Sistemul este conceput pentru a lovi infrastructura de coastă a inamicului, pentru a crea zone mari de contaminare radioactivă, tsunami și alte consecințe ale unei explozii nucleare pe teritoriul inamicului.

Presa a raportat că SUA și aliații săi au intensificat supravegherea pentru a detecta orice semn că Putin ar ordona armatei ruse să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.

 

Contraamiralul Ciorobea explică de ce Belgorod, „submarinul rus al Apocalipsei”, ar fi ușor de lovit și scufundat în Marea Neagră

 

Contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea, doctor în științe militare, a vorbit despre Belgorod, noul submarin cu torpile nucleare de tip Poseidon ai Federației Ruse, supranumit și „submarinul Apocalipsei” de către ruși.

Contraamiralul român a explicat de ce Belgorod nu va fi dislocat în Marea Neagră fiind o țintă ușoară. 

Citește și: Contraamiralul Ciorobea explică de ce Belgorod, „submarinul rus al Apocalipsei”, ar fi ușor de lovit și scufundat în Marea Neagră

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel