Forțele Navale ale Rusiei au primit în dotare Belgorod, primul submarin purtător de torpile nucleare Poseidon

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al Șantierului Naval Sevmash din Severodvinsk a informat că, pe 08.07.2022, a fost predat Forțelor Navale ale Rusiei primul submarin cu destinație specială Belgorod.

“Astăzi, 08 iulie, la sediul Sevmash, s-a desfășurat o ceremonie de semnare a actului de predare-primire către Forțele Navale a submarinului cu destinație specială Belgorod”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de agenția Interfax.

Cu această ocazie, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Rusiei, amiralul Nikolai Evmenov, a subliniat faptul că la crearea submarinului au fost utilizate realizările cele mai avansate ale științei și cele mai recente tehnologii de construcții navale.

“Submarinul Belgorod deschide noi oportunități pentru Rusia în realizarea de diverse studii și permite efectuarea de expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale Oceanului Planetar”, a menționat Evmenov.

De asemenea, potrivit precizărilor sale, alături de submarinul Habarovsk, Proiect 09851, submarinul Belgorod, Proiect 09852, va fi purtătorul sistemelor de atac nepilotate submersibile de tip Poseidon. Este vorba, de fapt, despre o torpilă nucleară, care, potrivit unor declarații ale ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, din februarie 2019, a trecut deja de testele efectuate în poligoanele maritime.

 

Submarinul Belgorod a fost lansat la apă în luna aprilie 2019 și trebuia să fie predate Forțelor Navale încă din anul 2020

 

Construcția submarinului Belgorod a început în cadrul Proiectului 949A. Însă, în anul 2012, corpul acestuia a fost transferat către un alt proiect, fără instalațiile de lansare a rachetelor de croazieră.

În luna iulie 2020, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au informat că lucrările de dezvoltare a unui sistem oceanic cu drone subacvatice nucleare Poseidon au fost finalizate.

“Forțele Navale, împreună cu întreprinderile Complexului Militar Industrial testează primul submarin nuclear, lansat la apă în martie 2019, care va purta vehicule subacvatice fără pilot Poseidon. Echipajul submarinului continuă activitățile practice de manevrare a noilor arme pe platforma purtătoare. Testele continuă potrivit planificării”, au menționat atunci reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

“În prezent, sunt finalizate cu succes lucrărirle de creare a unor noi sisteme de armament pentru Forțele Navale: un complex subacvatic echipat cu vehicule fără pilot Poseidon și sistemul de rachete hipersonice Zircon”, au spus reprezentanții militari ruși.

 

Rușii vor patru submarine purtătoare de torpile nucleare Poseidon

 

Comentariul autorului: Potrivit planurilor curente ale Forțelor Navale ale Rusiei, submarinul K-329 Belgorod va fi întrebuințat în calitate de platformă experimentală purtătoare de torpile Poseidon, în timp ce submarinul Habarovsk va fi platforma purtătoare standard pentru acestea.

În total, este planificată construirea a patru submarine purtătoare de torpile nucleare Poseidon, câte două pentru Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific. Trei dintre acestea vor fi finalizate în cadrul programului actual pentru înzestrare până în anul 2027, iar încă unul pe parcursul programului viitor.

Prin introducerea în dotare a submarinului Belgorod, Forțele Navale ale Rusiei primesc o nouă armă teribilă, destinată pentru livrarea de focoase nucleare către țărmurile unui adversar potențial, pentru a distruge elemente de coastă importante ale infrastructurii economice a acestuia și pentru a provoca daune garantate inaccepatabile pe teritoriul țării, prin crearea unor zone vaste de contaminare radioactivă, tsunami și alte consecințe devastatoare ale unei explozii nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel