Sunt suficiente 54 de Abrams? Simileanu: România are nevoie de 400 de tancuri moderne. Vremea când se schimba direcția comunicând prin stație a trecut

Darius Muresan |
Data publicării:
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania

În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Aprării Naționale a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).

„Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire", se precizează în scrisoare trimisă de MApN către Parlament privind solicitarea de aprobare a achiziței.

DefenseRomania a anunțat cu câteva luni înainte că alegerea României va fi Abrams, existând chiar o scrisoare de intenție pe care România a semnat-o în vederea acestei achiziții. La momentul respectiv, nu existau informații despre numărul tancurilor.

Generalul Teodor Incicaș a fost primul oficial al Armatei României care a  precizat că Abrams va fi achiziționat la nivel de batalion. 

 

Un lucru e cert, 54 de tancuri Abrams sunt prea puține. „România are nevoie de 400 de tancuri moderne”

 

2. Abrams M1,... (tanc_m1_abrams_2_65450400.jpg)

Tanc principal de luptă Abrams M1, sursă foto: U.S. Army

Chiar dacă unii experți atrag că e nevoie de cel puțin 3 batalioane de tancuri moderne, nu doar unul, iar alții avansează cifre mai mari, un numitor comun e cert: Un singur batalion e mult prea puțin.

În contextul în care România operează încă T-55, TR-85 și TR-85M1 Bizonul la nivel de trei batalioane, într-adevăr un singur batalion de Abrams e departe de a rezolva problema.

CITEȘTE ȘI: Știai că: România intenționa să achiziționeze 200 de tancuri Abrams. Până la urmă tancurile SUA vor înlocui T-55, iar TR-85 rămân în dotare

Col. (r.) Vasile Simileanu, directorul revistei GeoPolitica, e de părere că România ar avea nevoie de 400 de tancuri moderne. În cadrul unei ediții anterioare a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, Simileanu nu crede că „vremrea tancurilor a trecut” ci mai degrabă ele s-au adaptat tehnologiei. Tocmai din acest motiv România are nevoie de tancuri avansate tehnologic.

„Problema e că avem un necesar mult mai mare de tancuri, de 400 de tancuri moderne. Ar trebui înlocuit tot parcul. Azi tancurile dispun de tehnologii avansate, sunt conectate la sisteme satelitare, controlează UAV-uri, etc. E nevoie de o interoperabilitate mult mai mare. Nu mai poți merge cu tancul și să ți se comunice prin stație că peste 10 kilometri trebuie să virezi la stânga sau două grade la dreapta”, a conchis Vasile Simileanu, cu referire directă la modul în care tehnologia a schimbat modul în care se desfășoară operațiunile militare. 

El a dat exemplul Poloniei care a intrat în programe de achiziție a peste 1.000 de tancuri.

Amintim că Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează circa o mie de tancuri de luptă K2 Panther. Totodată, Polonia a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina.  Ulterior, polonezii au anunțat o altă achiziție de 116 tancuri Abrams second hand.

CITEȘTE ȘI: Polonia devine o mare putere. Cu tancuri Abrams, K2 și alte arme de ultimă generație, Polonia va fi prima în Europa în înzestrarea forțelor terestre

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel