Summitul B9/Iohannis: Avem nevoie să continuăm consolidarea factorului de descurajare şi celui de apărare

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în deschiderea Summitului Formatului Bucureşti (B9), că aliaţii NATO de pe Flancul Estic trebuie să continue consolidarea descurajării şi apărării, amintind de recentele evenimente din Ucraina.

"Este foarte relevant şi oportun, fiind la numai o lună de summitul NATO care se va ţine la Bruxelles. Luăm în vedere şi recentele evoluţii îngrijorătoare din regiune. (...) Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit valoarea adăugată transmiţând mesaje de coeziune către şi între toţi aliaţii de pe Flancul de Est. Întotdeauna discuţiile au fost substanţiale. Am încredere că întâlnirea de astăzi va fi o altă dovadă în acest sens.

Întărirea şi aprofundarea pe mai departe a legăturii transatlantice care rămâne în continuare baza alianţei noastre reprezintă un obiectiv pe care îl avem cu toţii în comun şi aş vrea să-mi exprim aprecierea deosebită pentru preşedintele Biden şi noua administraţie SUA pentru sprijinul reînnoit faţă de NATO şi articolul 5 al tratatului de la Washington. Ca aliaţi de pe Flancul Estic avem nevoie să continuăm consolidarea factorului de descurajare şi a celui de apărare. Recent, am fost cu toţii martorii întăririi forţelor Federaţiei Ruse în zona Mării Negre, în Ucraina", a spus şeful statului, transmite Agerpres.

Iohannis a arătat că participarea la reuniune a preşedintelui SUA transmite un puternic mesaj de solidaritate transatlantică şi unitate înainte de summitul NATO din 14 iunie.

El a subliniat că procesul de reflecţie NATO 2030 trebuie continuat.

"Aş dori să-i mulţumesc secretarului general Jens Stoltenberg pentru capabila sa coordonare şi eforturile sale. Dorim cu toţii ca alianţa noastră să fie mai puternică şi mai relevantă la nivel global şi pentru aceasta este nevoie să continuăm eforturile inclusiv prin adoptarea unui nou concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăşi esenţa alianţei noastre", a spus Iohannis.

Summitul Formatului Bucureşti (B9) este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său polonez, Andrzej Duda, aflat în vizită oficială în România. Ceilalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi preşedintele SUA, Joe Biden, participă la reuniune prin videoconferinţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel