Summit-ului din Israel. Cooperarea regională, subiect în plină criză

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

O noua secvență diplomatică și economică are loc în orașul israelian Beer Sheva, unde premierul Nethanyahu se va întâlni cu președintele Ciprului Nicos Anastasiades si primul ministru grec Alexis Tsipras.

Delegațiile celor trei țări vor fi largi, miniștrii pe relațiile economice si energie având asigurate locurile la masa negocierilor.

Întâlnirea celor trei începe joi dimineața, 20 decembrie, printr-o serie de consultări bilaterale între cei trei leaderi. Urmează o trilaterală, la care conducătorii țărilor participante se vor pune de acord asupra principalelor subiecte de politică externă, securitate regională și desigur a resurselor gaziere aflate în dispută cu Turcia.

Deja Turcia a ridicat tonul cu privire la disputa asupra resurselor de gaz din Estul Mediteranei. Se știe că aceste resurse sunt considerate ca proprietate exclusivă a Republicii Cipru, dar Turcia, prin vocea ministrului sau de externe Mevlüt Çavuşoğlu, a declanșat, la începutul acestui an, ceea ce se numește criza gazului cipriot.

Turcia susține că Republica Turcă a Ciprului de Nord, țară provenită din împărțirea violentă a insulei Cipru și nerecunoscută decât de către aceasta, are toate drepturile la zăcămintele de gaz. Turcia susține că dreptul maritim dă dreptul acestei republici, finanțate exclusiv de către Ankara, să înceapă exploatarea gazului. După blocarea prospectiunilor companiei italiene ENI, de către vase militare turcești, Ciprul desigur a cerut imediat ajutor Greciei, Egiptului si Israelului, astfel criza gazului fiind exportată la nivel regional. Mai mult, pentru ca lucrurile sa fie si mai complexe, în noiembrie 2018 compania americană EXXON a început explorarea la cererea guvernului cipriot, tehnicienii cunoscutei companii fiind apărați de către vase militare ale marinei SUA.

Deci subiectele fierbinți ale acest summit sunt deja cunoscute. Prin forța  lucrurilor Israel a preluat efectiv jocul negocierilor regionale, iar astăzi vor fi semnate atât înțelegeri bilaterale cât și memorandumuri trilaterale în diverse domenii, de la problematica Ciprului până la turism, cooperare internațională, comerț etc.

Întâlnirea celor trei se va încheia cu declarații de presă precum și cu o masă dată în onoarea oaspeților de către primul ministru israelian. Președintele cipriot Anastasiades va părăsii primul summitul, seara, întorcându-se la Nicosia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel