Suedia a început negocierile pentru găzduirea trupelor americane pe teritoriul său

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Guvernul de la Stockholm a anunțat începerea negocierilor cu SUA privind condițiile prezenței militarilor americani pe teritoriul suedez în situații de criză, dar și pe timp de pace.

După cum se subliniază în comunicatul oficial, „negocierile vizează așa-numitul Acord de Cooperare pentru Apărare (DCA)”, care va stabili cadrul legal pentru prezența trupelor americane în Suedia. Urmează să fie stabilit statutul militarilor americani, problemele fiscale și vamale, accesul la bazele militare suedeze, precum și posibilitatea de depozitare a echipamentelor și armelor americane.

"Acordul creează și condițiile pentru sprijinul militar al SUA, în cazul în care situația o impune. Prin urmare, este de mare importanță pentru Suedia", se mai subliniază în informare.

Potrivit autorităților de la Stockholm, începerea discuțiilor dintre Suedia și SUA privind aprofundarea cooperării în domeniul apărării „este un semnal clar al participării continue a Statelor Unite în problemele de securitate din Europa și din imediata sa vecinătate”.

Statele Unite au, de asemenea, încheiat un acord similar cu Norvegia, în timp ce cu Danemarca și Finlanda negocierile sunt în curs de desfășurare.

În mai 2021, guvernul Norvegiei a permis armatei americane să folosească baze militare din țară. În prezent, echipament greu al US Marine Corps este depozitat în hangarele săpate în stâncă din apropierea localității Trondheim. Cu toate acestea, autoritățile norvegiene nu au fost de acord cu depozitarea armelor nucleare pe teritoriul țării.

Referitor la acest aspect, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, care conduce guvernul de dreapta, a anunțat că Suedia nu va ridica nicio obiecție cu privire la prezența armelor nucleare pe teritoriul său atunci când va adera la NATO, deși o astfel de condiție a fost menționată în 2021 de predecesorul său, premierul social-democrat Magdalena Andersson.

Deocamdată, nu este clar cum va arăta exact prezența trupelor americane în Suedia sau când va fi semnat acordul. Documentul și modificările care decurg din legislație trebuie să fie mai întâi aprobate de parlamentul suedez. Potrivit presei, ar trebui să urmeze și anumite cheltuieli pentru investiții, cum ar fi pregătirea bazelor și cazarea militarilor americani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel