Compania americană AeroVironment oferă Ucrainei drone kamikaze Switchblade 600 (Video). Militarii ruşi vor avea parte de o primire mult mai „călduroasă” pe front

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone kamikaze Switchblade 600
Drone kamikaze Switchblade 600

Compania americană AeroVironment, producătorul dronelor kamikaze Switchblade, intenționează să accelereze procesul de producție pentru o versiuni mai puternică a acestui tip de drona, muniția antitanc Switchblade 600.

Astfel, într-un interviu acordat publicației Defense News, vicepreședintele departamentului de vânzarea al companiei AeroVironment, Charlie Dean, a precizat că Ucraina a folosit cu succes versiunea a Switchblade 300 pe câmpul de luptă, de când Statele Unite au furnizat această armă forțelor armate ucrainene.

De asemenea, Charlie Dean a precizat că Ucraina este interesată să primească versiunea Switchblade 600. Potrivit acestuia, primul lot de 10 drone kamikaze Switchblade 600 ar trebui să ajungă în Ucraina în următoarele câteva săptămâni.

În același timp, compania se pregătește să producă mai multe drone kamikaze de acest tip - dacă în prezent AeroVironment poate produce peste 2000 de drone Switchblade 600 pe an, acum obiectivul principal în reprezintă atingerea nivelului de producţie la 6000 de drone pe an, în acest scop fiind create noi linii de producție și fiind furnizate componente suplimentare.

În general, creșterea de trei ori a producției se datorează faptului că utilizarea cu succes a dronelor kamikaze Switchblad de către Forțele Armate Ucrainene împotriva armatei ruse a stârnit un interes semnificativ din partea altor țări.

Astfel, în luna iunie, Franța a anunțat că intenționează să cumpere Switchblade pentru a reface stocurile de arme alte armatei. În plus, după cum menționează şi compania AeroVironment, o serie de alte țări au devenit interesate de dronele kamikaze Switchblade.

În același timp, pentru Ucraina, creșterea producției de Switchblade 600 înseamnă că, în viitor, această drona va fi probabil inclusă în pachetele de asistență militară - și dacă anterior armata ucraineană a folosit Switchblade 300 pentru a distruge în principal ținte precum infanteria inamică sau, de exemplu, cisternele cu combustibil sau transportoarele blindate, atunci dronele Switchblade 600 ajunse în mâinile Forțelor Armate Ucrainene poate deveni o adevărată drona kamikaze antitanc - focosul acestei drone are caracteristici similare cu cele ale sistemului Javelin.

Drona Switchblade vine în două variante: Switchblade 300 și Switchblade 600. Ambele pot fi transportate şi operate de o singură persoană, deși diferența de greutate este substanțială – un Switchblade 300 cântărește doar 2,5 kg și poate încăpea într-un rucsac, iar Switchblade 600 este mai greu, nu mai rachetă în sine are o greutate de 15 kg la care se mai adaugă şi sistemul de lansare şi operare, în total aproximativ 23 kg.

Switchblade 300 poate lovi ținte aflate pe o rază de acţiune de aproximativ 10 km și are o autonomie de zbor de 15 minute. Switchblade 600 are o rază de acţiune de aproximativ 40 km sau o durată de zbor de 40 de minute. 

O dronă Switchblade dispune de o cameră de înaltă rezoluţie, iar imaginile surprinse, precum și informațiile GPS obţinute îl vor ajuta pe operator să ghideze racheta către ţinta aleasă. De asemenea, o dronă Switchblade poate primi, atât timp cât este în aer, informaţii de la alte drone, permițându-i să găsească şi să urmărească mai uşor țintele selectate. 

Spre deosebire de alte drone care sunt folosite doar pentru recunoaștere, Switchblade 300 poartă o mică încărcătură explozivă cu care se pot lovi vehicule militare neblindate, lansatoare de mortiere, tranşee etc.

Switchblade 600 care este ceva mai mare, poartă o încărcătură explozivă care o face ideală pentru a fi folosită împotriva vehiculelor militare blindate, cum ar fi tancuri şi transportoare blindate.

 

Switchblades sunt drone sau rachete?

 

Compania care produce Switchblade, AeroVironment, îl descrie ca pe un „sistem tactic de rachete”, care are un rol dublu. Este atât un ’’cercetaș zburător’’, cât și o armă. În mod oficial, această categorie de arme este numită „loitering munition” –  muniţie care îşi caută ţinta.

Când aceste drone au fost testate pentru prima dată, au fost denumite în mod obișnuit fie „drone kamikaze”, fie „rachete sinucigașe”. De asemenea, pentru a descrie acest tip de armă, unii spun că Switchblades este un „robot asasin zburător ”. 

La fel ca multe drone, Switchblade nu este un UAV autonom, ci operat de la distanţă de către o persoană care stabileşte direcţia de deplasare, iar odată lansată, zboară de la sine. Operatorul indică pur și simplu ce vrea să observe în teren, spre ce dorește să îndrepte camera, iar computerul de bord ghidează automat drona către acel punct.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel