Succes important pentru racheta PrSM. SUA pot opera în 2024 prima unitate din lume de rachete tactice hipersonice sol-sol

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
PrSM, sursă foto: Lockheed Martin
PrSM, sursă foto: Lockheed Martin

Dacă raportul final de testare este pozitiv, prima unitate de rachete sol-sol hipersonice a US Army poate deveni operațională în prima parte a lui 2024.

SUA este cu un pas mai aproape de a trimite la trupe noua sa rachetă Precision Strike Missile (PrSM) după un test „reușit” efectuat în această săptămână în poligonul White Sands (statul New Mexico), potrivit US Army (Forțele Terestre) și companiei Lockheed Martin care a proiectat și testează PrSM de câțiva ani.

US Army a desfășurat, pe 13 noiembrie, prima testare de calificare în vederea producției. Racheta a fost lansată de pe sistemul de arme M142 (HIMARS).

„Rezultatele preliminare ale testului arată că racheta Precision Strike Increment 1 a îndeplinit cerințele nominale în ceea ce privește traiectoria de zbor estimată, letalitatea, unghiul de angajare aproape vertical și înălțimea exploziei. Un raport final de test de zbor este anticipat în decembrie 2023”, a anunțat US Army într-un comunicat de presă.

La rândul său, compania Lockheed Martin a precizat, pe 17 noiembrie, că nu poate dezvălui distanța pe care a zburat racheta pentru a atinge ținta, dar că a fost „cea mai scurtă rază de acțiune” de până acum, la mai puțin de 85 de kilometri, „demonstrând precizia a sistemului de la lansare până la impact ”, potrivit publicației americane Breaking Defense.

„Deși nu este raza de acțiune principală a misiunii PrSM, zborul pe o rază mică de acțiune reprezintă cel mai stresant și dinamic mediu pentru rachetă, deoarece manevrează la viteze hipersonice pentru a se alinia la țintă”, a scris compania. „Acest test verifică integritatea structurală a rachetei și controlul traiectoriei.”

 

Racheta PrSM va înlocui sistemele de rachete tactice MGM-140 ATACMS

 

2. Racheta hi... (prsm_82638600.png)

Racheta PrSM, foto: Lockheed Martin

Versiunea inițială a PrSM este de așteptat să înlocuiască sistemul de rachete tactice MGM-140 (ATACMS) pentru misiuni de lovire a țintelor în adâncimea strategică și operativă a dispozitivului de luptă al adversarului. Raza maximă de acțiune a PrSM depășește 500 de km și racheta este proiectată astfel încât să poată să fi lansată atât de pe HIMARS, cât și de pe la sistemul șenilat M270A2.

Lockheed a declarat că a primit trei contracte de producție pentru a fabrica rachete cu capabilitate operațională timpurie, ultimul fiind acordat în septembrie.

Când Pentagonul și-a lansat cererea de buget fiscal 2024 în martie, obiectivul de achiziție al Armatei pentru PrSM Inc 1 era pentru 3.986 de rachete. Cu toate acestea, de atunci, Casa Albă a decis să înceapă expedierea ATACMS în Ucraina, iar șeful achizițiilor US Army, Doug Bush, le-a spus reporterilor că obiectivul va fi probabil înlocuirea stocului de ATACMS cu rachete PrSM Inc 1.

Cu toate acestea, armata urmărește și versiuni îmbunătățite ale armei, inclusiv un Increment 2 cu un senzor de căutare multimod care permite și angajarea țintelor navale (LBASM - Land-Based Anti-Ship Missile) și un PrSM Increment 3 care ar  adauga încărcături explozive pentru o letalitate sporită.

La începutul acestui an, US Army a apelat, de asemenea, la echipa Lockheed Martin și la o echipă Raytheon Technologies-Northrop Grumman pentru a lucra la modelele concurente de PrSM Inc 4 care pot zbura mai mult de 1.000 de km, probabil, dublu față de raza versiunii actuale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel